Otkriven ozbiljan propust u WhatsApp aplikaciji za Windows: Evo kako da se zaštitite

 
N. M.
N. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Meta ne planira da direktno reši ovaj problem, već upozorava korisnike da budu oprezni i ne otvaraju datoteke od nepoznatih pošiljalaca

Sajber stručnjak Saumjadžit Das otkrio je propust u WhatsApp aplikaciji za Windows koji omogućava izvršavanje određenih potencijalno zlonamernih datoteka. Ovaj problem, međutim, ne bi trebalo da ugrozi većinu korisnika.

WhatsApp, u vlasništvu kompanije Meta, omogućava pokretanje određenih tipova datoteka direktno iz aplikacije, što može predstavljati rizik ako korisnici nisu pažljivi. Propust omogućava izvršavanje datoteka kao što su .PYZ, .PYZW i .EVTX, koje mogu sadržati zlonamerne skripte.

Da bi došlo do izvršavanja ovih datoteka, korisnik mora imati instaliran Python, što većina običnih korisnika nema. Zbog toga su glavni ciljevi ovog propusta softverski programeri i napredni korisnici.

Das je prijavio ovaj problem kompaniji Meta u junu 2024. godine, ali odgovor je stigao tek mesec i po kasnije. Meta ne planira da direktno reši ovaj problem, već upozorava korisnike da budu oprezni i ne otvaraju datoteke od nepoznatih pošiljalaca, piše Tech Radar.

Meta je izjavila da korisnici treba da budu oprezni pri otvaranju datoteka, bez obzira na to kako ih dobijaju, bilo preko WhatsApp-a ili druge aplikacije.

Iako ovaj sigurnosni propust postoji, rizik za prosečne korisnike ostaje nizak, dok su napredni korisnici i programeri pozvani da budu dodatno oprezni.

(Telegraf.rs)

Video: Ekskluzivno: Divac sa ćerkom i zetom uživa u luksuznom kompleksu! Leto provode na hit destinaciji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA