Chrome hoće da zna zašto želite da preuzmete potencijalno rizičan fajl

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Kompanija iz Mauntin Vjua želi da korisnici navedu da li preuzimaju rizični fajl zato što su ga oni napravili, veruju izvoru ili su spremni da prihvate rizik

Google priprema novu promenu u načinu na koji Chrome rukuje potencijalno rizičnim ili nepoznatim preuzimanjima. Pregledač će uskoro prikazivati novu poruku upozorenja, tražeći od korisnika da navedu razlog za preuzimanje potencijalno "zlonamernog" fajla.

U poslednjih nekoliko godina, veb pregledači su usvojili sve oprezniji pristup preuzimanju fajlova sa udaljenih servera. Fajlovi se unapred skeniraju kako bi se otkrile poznate bezbednosne pretnje, a korisnici se obeshrabruju od nastavka preuzimanja ukoliko je fajl nepoznat ili jednostavno previše nov. Chrome će uskoro unaprediti ovaj pristup prikazivanjem upozorenja preko celog ekrana za potencijalno rizična preuzimanja.

Chrome koristi tehnologiju Safe Browsing kako bi zaštitio korisnike od internet pretnji. Fajlovi se skeniraju u realnom vremenu, a preuzimanja se odmah blokiraju ukoliko pretraživač proceni da predstavljaju potencijalnu opasnost za uređaj korisnika. Trenutne verzije Chrome-a takođe nude skočni meni sa opcijom da se "preuzme opasni fajl" uprkos upozorenju.

Google sada radi na drugačijem načinu obaveštavanja korisnika o rizičnim preuzimanjima. Ako je nepoznati ili zlonamerni fajl blokiran, korisnici mogu da obrišu taj unos iz istorije pretraživača ili da saznaju zašto je Chrome blokirao preuzimanje. Treća opcija je dostupna kroz internu stranicu "chrome://downloads/", gde se fajl označen kao zlonameran ili rizičan može preuzeti uprkos upozorenju.

Nova funkcija "upozorenja pre preuzimanja" uvedena u nedavnim verzijama Chrome-a daje korisnicima šansu da ponove proces preuzimanja, iako Google traži da navedu razlog. Kompanija iz Mauntin Vjua želi da korisnici navedu da li preuzimaju rizični fajl zato što su ga oni napravili, veruju izvoru ili su spremni da prihvate rizik.

Iz korisničkog ugla, bilo koji razlog je dovoljan da se proces preuzimanja obnovi. Google verovatno planira da koristi informacije prikupljene putem nove stranice za upozorenje, iako trenutno nema detalja ili objašnjenja o promeni.

Trenutno, novo uvedeno bezbednosno upozorenje dodaje još više složenosti procesu preuzimanja fajlova nakon mnogih promena uvedenih u poslednjih nekoliko godina. Neki korisnici će verovatno biti zbunjeni potrebom da navedu razlog za kompletiranje preuzimanja, posebno kada bilo koji razlog vodi do istog rezultata.

(Telegraf.rs)

Video: Pešić: "Koga zmija ujede i guštera se plaši"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA