Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako da koristite Android Auto: Sve što treba da znate

Vreme čitanja: oko 4 min.

Android Auto je aplikacija od Google-a koja omogućava korišćenje određenih funkcija vašeg Android uređaja u automobilu, efektivno zamenjujući vaš infotainment sistem Google-ovim interfejsom

  • 1
Android Auto Foto: Roman Vyshnikov / Shutterstock.com

Android Auto je praktična funkcija dostupna na skoro svim Android telefonima. Ako ga niste koristili, Android Auto je sjajan način da omogućite pristup najkorisnijim sadržajima sa vašeg telefona dok ste u vožnji. Evo kako da koristite Android Auto sa kompatibilnim uređajem u vašem automobilu.

Šta je Android Auto?

Android Auto je aplikacija od Google-a koja omogućava korišćenje određenih funkcija vašeg Android uređaja u automobilu, efektivno zamenjujući vaš infotainment sistem Google-ovim interfejsom. Iako je ranije postojao kao samostalna aplikacija za telefon, sada je potrebno imati automobil sa glavnom jedinicom koja podržava Android Auto da biste ga koristili.

Da biste koristili Android Auto, treba da ispunite sledeće uslove:

  • Android telefon sa Google Play uslugama i Android 8.0 (Oreo) ili novijim za povezivanje putem USB kabla.
  • Za bežični Android Auto potreban je Android 11 ili noviji, dok su za Google Pixel i Samsung telefone dovoljni Android 10 ili Samsung Galaxy S8, S8+ i Note 8 sa Android 9.0.
  • Kompatibilan automobil ili stereo uređaj. Proverite kompatibilnost na zvaničnoj Android Auto stranici.
  • Kvalitetan USB kabl za povezivanje telefona sa autom.
  • Aktivna internet veza je potrebna za mnoge funkcije Android Auto, kao što su Google Maps navigacija ili strimovanje muzike, ali možete koristiti i offline sadržaj kao što su preuzete mape i muzika.

Android Auto je sada sistemska aplikacija koja se nalazi u podešavanjima vašeg telefona, ukoliko imate uređaj sa Android 10 ili novijim. Idite na Podešavanja > Povezani uređaji > Povezane preferencije > Android Auto da pronađete ove opcije. Ako ne možete da pronađete ove postavke ili koristite telefon sa Android 9 ili starijim, možete preuzeti aplikaciju Android Auto iz Google Play Store-a.

Kako podesiti Android Auto

Pokrenite automobil i povežite telefon sa USB portom automobila da biste koristili Android Auto na glavnoj jedinici. Ako prvi put postavljate Android Auto, na telefonu će se pojaviti nekoliko zahteva za dozvolama koje su potrebne za pravilno funkcionisanje. Dajte pristup svim traženim dozvolama, kao što su upravljanje pozivima i korišćenje lokacije.

Ako ne vidite ekran dobrodošlice, potražite ikonu Android Auto na glavnoj jedinici i dodirnite je. Ikona može biti skrivena u meniju infotainment aplikacija automobila.

Za bežično postavljanje Android Auto, prvo morate povezati telefon sa vozilom putem Bluetooth-a. Ako automobil podržava bežični Android Auto, trebalo bi da vidite ekran dobrodošlice ili ikonu Android Auto na glavnoj jedinici. Međutim, preporučuje se da prvi put postavite žičnu vezu. Bežični Android Auto će automatski raditi sledeći put, ali početni proces može biti nepouzdan.

Ako automobil ne prepozna automatski Android Auto, idite na Podešavanja > Povezani uređaji > Povezane preferencije > Android Auto, dodirnite Poveži automobil i pratite korake.

Kako koristiti Android Auto

Android Auto vam omogućava pristup navigaciji, pozivima, tekstualnim porukama i muzičkim aplikacijama. Neke aplikacije su lako dostupne sa leve strane menija ili duž donjeg dela ekrana, dok se ostale nalaze u meniju aplikacija.

Kartica za navigaciju je obično otvorena po default-u i omogućava vam pristup instaliranim navigacionim aplikacijama. Google Maps nudi sve funkcije koje imate na telefonu, uključujući dodavanje destinacija i stanica, pronalaženje lokacija kao što su prodavnice, benzinske stanice i restorani, kao i podešavanja navigacije poput izbegavanja putarina ili autoputeva.

Na kartici za telefon videćete prečice za istoriju poziva, favorite i kontakte.

Kartica za muziku omogućava pristup muzičkim aplikacijama na vašem telefonu. Kada je prvi put pokrenete, moraćete da odaberete koju aplikaciju želite da koristite, ali možete lako prebacivati između usluga dodirom na ikonu. Pored strimovanja muzike, možete pronaći i aplikacije za podkaste i servise kao što je Audible.

Postoji još jedna vrsta aplikacija koje rade sa Android Auto, iako se ne pojavljuju u meniju: aplikacije za slanje poruka. Ako imate aplikacije poput WhatsApp-a ili Telegram-a, možete koristiti glasovne komande za slanje poruka. Takođe ćete videti obaveštenja o pristiglim porukama i možete odgovoriti koristeći Google Assistant.

Nakon što postavite sve svoje aplikacije, možete napraviti neka prilagođavanja izgleda kako biste olakšali upravljanje. Stranica za navigaciju je otvorena po default-u, i možete prelaziti između aplikacija na levoj ili donjoj strani ekrana. Međutim, možete promeniti prikaz u mrežni raspored za lakši pristup aplikacijama. Dodirnite ikonu mreže u donjem levom uglu da podelite ekran i dodate muzičku ili chat aplikaciju. U zavisnosti od veličine ekrana glavne jedinice, možete dodati i treći prozor.

Glasovne komande Google Assistant-a čine korišćenje Android Auto-a veoma jednostavnim dok vozite i osiguravaju da niste ometeni dodirom ekrana. Jednostavno dodirnite ikonu mikrofona da započnete. Možete koristiti Google Assistant za promenu destinacije, dodavanje stanica i pronalaženje obližnjih benzinskih stanica. Možete preskočiti pesme ili odabrati drugu plejlistu, u zavisnosti od muzičke aplikacije. Takođe možete obavljati pozive ili odgovarati kada primite poruku. Mnoge druge funkcije Google Assistant-a, poput postavljanja podsetnika i pretrage informacija, takođe su dostupne.

Ključna podešavanja za Android Auto

Na kraju, možete prilagoditi nekoliko postavki Android Auto-a kako bi bolje radio za vas. Većina opcija je dostupna i na telefonu i na Android Auto-u u automobilu. Ovo uključuje opcije za pokretanje i prikaz, postavke Google Assistant-a, postavke za poruke i još mnogo toga.

Postavke Android Auto-a u automobilu dodaju nekoliko korisnih novih funkcija, kao što je mogućnost reprodukcije AI sažetaka poruka i dodavanje EV funkcija mapama, poput lokacija najbližih punionica i mogućnosti planiranja rute sa praktičnim punionicama.

(Telegraf.rs)

Video: Navijači Denvera sa Srbima u Minhenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    29. jun 2024 | 09:59

    Hejj! Kakav crni android i auto?! Vaše je da gledate kako vozite, i pratite saobraćaj, bez buljenja u bilo kakav ekran, i tipkanja po njemu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA