Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok sve više liči na YouTube: Uvodi horizontalne video zapise i podstiče produkciju dužeg sadržaja

Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok podstiče kreatore da objavljuju sadržaj sličan onom na YouTube-u kroz svoj novi program sa plaćenim pretplatama

  • 0
tiktok Foto: Shutterstock

Popularna platforma za deljenje video sadržaja, TikTok, poznata po svojim vertikalnim video zapisima, sada ohrabruje svoje korisnike da zauzmu novi pristup - snimanje horizontalnih video zapisa. Ovaj potez predstavlja značajan zaokret u strategiji platforme koja teži da svojim korisnicima ponudi bogatiji i raznovrsniji sadržaj.

Prema informacijama koje su podelili kreatori @candicedchap i @kenlyealtumbiz, TikTok namerava da "podstakne" horizontalne video zapise duže od jednog minuta unutar 72 sata od objavljivanja. Da bi bili kvalifikovani za ovaj vid promocije, kreatori moraju da budu aktivni na platformi više od tri meseca, a video zapisi ne smeju da budu reklame ili politički sadržaj.

Većina korisnika TikToka video sadržaj konzumira preko mobilnih telefona, što vertikalnim video zapisima daje prednost. Međutim, ovim novim pristupom, platforma želi da podstakne korisnike da svoje uređaje okrenu i prihvate horizontalni format, što bi moglo da zahteva promenu navika gledalaca.

Ovaj trend "jutubizacije" TikToka nije nov. Platforma već testira video zapise dužine do 30 minuta, što dolazi nakon što je ranije omogućila produženje trajanja video zapisa do 15 minuta. Ove promene odražavaju sličnu strategiju monetizacije koju koristi YouTube, gde video zapisi često traju 10 minuta ili više.

TikTok takođe podstiče kreatore da objavljuju sadržaj sličan onom na YouTube-u kroz svoj novi program sa plaćenim pretplatama, "Series", koji omogućava kreiranje kolekcija video zapisa do 20 minuta dužine za plaćene pretplatnike. Cene koje kreatori mogu postaviti kreću se od 1 do 190 dolara.

Sa sve većim naglaskom na horizontalne video zapise i duži sadržaj, postoji mogućnost da kreatori počnu da koriste svoj materijal sa YouTube-a i na TikToku. Iako YouTube, posebno YouTube Shorts, i dalje nudi veću zaradu kreatorima, prenošenje sadržaja na više platformi nije neuobičajena praksa. S druge strane, YouTube uvodi nove funkcije kako bi se više približio iskustvu koje nudi TikTok.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA