Zašto je TikTok i dalje popularan, uprkos svim kontroverzama?

 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Prema istraživanju Pew Research Centra, više od 40% Amerikanaca koji smatraju da TikTok predstavlja pretnju za nacionalnu sigurnost i dalje koriste aplikaciju

Mnogi korisnici, posebno mlađi, ocenjuju da prednosti koje donosi korišćenje TikToka nadmašuju potencijalne bezbednosne i privatne rizike, ističe Lora Brajt, docentkinja za analitiku medija na Univerzitetu u Teksasu.

Kritičari upozoravaju da TikTok može dovesti do ugrožavanja podataka kako američkih, tako i evropskih korisnika, pošto kineski zakoni obavezuju kompanije da dele informacije sa vladom. S druge strane, TikTok ističe da posluje nezavisno i štiti podatke korisnika u SAD kroz partnerstvo sa kompanijom Oracle.

Prema istraživanju Pew Research Centra, 59% Amerikanaca smatra da ova društvena mreža predstavlja ozbiljnu ili manju pretnju za američku nacionalnu sigurnost. Međutim, većina tih ispitanika nisu korisnici TikToka.

Među aktivnim korisnicima, 51% izražava izvesnu zabrinutost u vezi sa načinom na koji aplikacija koristi prikupljene podatke. Ipak, više od 40% Amerikanaca koji smatraju da TikTok predstavlja pretnju za nacionalnu sigurnost i dalje koriste aplikaciju.

Uporedo sa rastućom popularnošću, TikTok se suočava sa povećanim medijskim nadzorom. Uprkos brojnim zabranama u nekim američkim državama, TikTok je uspeo da postane najpopularnija aplikacija za pametne telefone u zemlji, sa preko 150 miliona aktivnih korisnika mesečno.

CEO TikToka, Šou Zi Ču, branio je kompaniju od optužbi da predstavlja pretnju za nacionalnu sigurnost na saslušanju pred američkim zakonodavcima. Iz TikToka insistiraju na tome da je zaštita korisničkih podataka prioritet, iako postoji zabrinutost zbog vlasničke strukture kompanije i njenih veza sa kineskom vladom.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 535

    14. jul 2023 | 18:48

    A Reels на Фб, Инстаграму и Ју тјубу не угрожавају никога? Ма дааааајтееее

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA