Kako je Google nevinog biciklistu rekreativca pretvorio u osumnjičenog provalnika

 
 ≫ 
  • 2

Policija je, na osnovu podataka do kojih je došla od internet giganta, utvrdila da se on nalazio u neposrednoj blizini mesta zločina

Kada je, tokom vožnje biciklom, jednoga dana tri puta prošao pored jedne kuće u komšiluku, kuda inače stalno prolazi tokom svojih svakodnevnih vožnji, stanovnik Floride Zakari Mekoj nije ni sanjao da će zbog toga završiti u policiji.

Ovaj biciklista rekreativac nikada nije bio u pomenutoj kući. Međutim, ovoga puta je ostavio u mobilnoj aplikaciji koju koristi tokom vožnje - RunKeeper ostavio aktivirane postavke za praćenje lokacije. A to znači da su u Google-u mogli da prate njegovo kretanje.

Zato je policija, na osnovu podataka do kojih je došla uz sudski nalog, utvrdila da se Zakari nalazio u neposrednoj blizini mesta zločina. On je, naime,  tri puta prošao pored komšijske kuće baš u vreme kada se u njoj odvijao zločin.

Zakari je u januaru iz Googlea dobio obaveštenje da, u okviru istrage pljačke kuće, policija traži podatke sa njegovog korisničkog Google naloga.

Policija je od Google-a tražila podatke prikupljene sa svih uređaja u blizini mesta zločina, uključujući i lokaciju. To su podaci koji se prikupljaju u okviru aplikacija koje traže lokaciju korisnika u okviru operativnog sistema Android, što je moguće isključiti u postavkama.

Zakari Mekoj je ipak uspeo da skine sumnju sa sebe, ali je prethodno, za svaki slučaj angažovao advokata, kako bi ustanovio koje podatke policija traži i zbog čega, piše The Verge.

U nekoliko poslednjih godina, u Sjedinjenim Američkim Državama je naglo porastao broj zahteva za sudskim nalozima ove vrste. Tako ih je 2018. bilo za 1.500 odsto više nego 2017, da bi taj broj porastao za još 500 odsto između 2018. i 2019. godine.

Google je tokom prošlog meseca najavio uvođenja novih ograničenja koja određuju koje aplikacije mogu u pozadini da prate lokaciju uređaja. Od avgusta ove godine nove aplikacije će morati da prođu proveru pre nego što postanu deo ponude Google Play prodavnice aplikacija.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzonii

    11. mart 2020 | 16:29

    Krenulo je. Regularni gradjani vise nisu bezbedni, jer sa ovakvom prismotrom i kontrolom informacija nista nije vise REALNO i LOGICNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA