UMETNICIMA ODZVONILO: Robotičeli - robot koji slika kao Botičeli

 
  • 2

Nemci su napravili robota koji je u stanju da nacrta vaš portret

Svakako jedan od najzanimljivijih noviteta koji će biti predstavljen na ovogodišnjem CeBIT-u u Hanoveru je "umetnički robot", koji je iz milošte prozvan "Robotičeli".

Razvijen od strane nekoliko umetnika iz Centra za umetnosti i medija u Karlsrueu i inženjera iz Fraunhofer instituta, predstavlja znatno unapređenu verziju prvog modela konstruisanog pre desetak godina, koji je mogao samo bojiti površine određenih oblika.

Pre nekoliko godina su na njemu razvijene funkcije za crtanje, ali najnovije poboljšanje je otišlo korak dalje: Robotičeli sada može da crta skice ljudskih lica u svega nekoliko minuta, sve zahvaljujući softverskim poboljšanjima i ubrzanjima.

Integrisana kamera koja se nalazi u "ruci" robota može da snimi lice čoveka koga treba nacrtati, a ta dvodimenzionalna slika se potom konvertuje u crno-bele konture skice koju Robotičeli iscrtava na papiru.

- Nakon što kamera snimi sliku, softverski se robotu daju koordinate, prema kojima on treba pomerati ruku kojom crta - pojašnjava Martina Rihter sa instituta.

Pogledajte video:

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • eNSAR

    24. februar 2012 | 16:30

    On nema osecanja koja moze da naslika,slika samo ono sto vidi :P tako da...umetnost idalje opstaje

  • i_zoi_

    26. februar 2012 | 14:05

    UMETNICIMA ODZVONILO: Robotičeli - robot koji slika kao Botičeli | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/hjoUjbbV via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA