KOČENJE RAZVOJA IT SEKTORA: Kolaps IKT opreme na Carini Srbije!

 
  • 2

Hitnim raspisom Uprave carine od 13.juna 2013. dodatno je uvedeno obavezno pribavljanje Potvrda o usaglašenosti (tzv. Ratel) za uvoz IT i IKT opreme, čime se direktno utiče na kočenje razvoja IKT sektora čiji su nosioci privatne kompanije

Hitnim raspisom Uprave carine od 13. juna 2013 dodatno je uvedeno obavezno pribavljanje Potvrda o usaglašenosti (tzv. Ratel) za uvoz IT i IKT opreme, kao dodatna birokratska barijera za promet roba od posebnog značaja za razvoj ovog sektora, što je usporilo investicione aktivnosti, blokiralo izdvojena finansijska sredstva i dovelo do potpunog kolapsa na carinskim ispostavama širom zemlje.

Ovim se kompletan IKT sektor u Srbiji finansijski i proceduralno besmisleno opterećuje.

Ugovorima utvrđeni rokovi se neplanirano probijaju, investicione aktivnosti se koče, nametnuta su dodatna plaćanja za ishodovanje potvrde, što nije slučaj ni u jednoj od zemalja u okruženju.

Na sastanku u Ratelu 10. jula u organizaciji Komore Beograda, predstavnici kompanija su informisani da Ratel nema kapacitet niti resurs da obradi novouvedenu proceduru.

Još u ranijim fazama pristupanja EU, Republika Srbija se obavezala da prihvata sertifikate izdate od strane odgovarajućih tela akreditovanih u državama EU.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ne priznaje CE sertifikat izdat u skladu sa evropskim propisima u zemljama Evrope. U svim zemljama Evrope proizvodi koji raspolažu CE sertifikatom se slobodno stavljaju u promet i ne pravi im se problem pri uvozu ili izvozu.

Premijer Ivica Dačić je nakon posete IT kompanijama u Americi iskazao odlučnost da se pomogne IKT sektoru, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić pokrenuo je kampanju pomoći države Srbije IKT sektoru, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ističe važnost domaćeg razvoja, izvoza softvera i IKT usluga, a kao rezultat ovih činjenica dobijamo dodatno opterećenje za razvoj oblasti koja je osnov za protok informacija, znanja i ideja odnosno osnov je za privredni rast u najširem smislu.

Raspis Uprave carina od 13.06.2013. direktno utiče na kočenje razvoja IKT sektora čiji su nosioci privatne kompanije. Ovaj podzakonski akt će pre svega proizvesti kočenje razvoja širokopojasnog pristupa, što je protiv interesa priključenja Srbije EU.

Direktna posledica novih administrativnih barijera je stvaranje pogodnog tla za moguće koruptivno ponašanje službenika u državnim službama kao što su npr. Carina ili Ratel, pošto u cilju brzog dobijanja dozvole za uvoz (sertifikata o usaglašenosti), proizvođači i uvoznici su spremni na sve da bi smanjili svoje uvozne troškove.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    11. jul 2013 | 16:45

    RATEL-u treba lova da bi platili onaj silni zakup zgrade, lopovska posla. U isto vreme nisu u stanju da lociraju i zatvore nezakonite operatere.

  • dejan

    14. jul 2013 | 15:35

    U zajecaru su momci napravili biznis sa bezicnim internetom koji vuku iz bugarske bez dozvole a o opremi i da ne pricam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA