Spas u ledeni čas: Robot upija toplotu i greje hladne sobe (VIDEO)

Napolju je temperatura u slobodnom padu, a i domove je sve teže zagrejati. Potreban nam je spas, a ne postoji bolji način od savremene tehnologije.

  • 0

Ulta-savremena tehnologija polako izlazi iz domena spravica koje rešavaju probleme koje nismo ni imali dok se nisu pojavile, i počinje ponovo da se bavi i da rešava probleme koje smo imali oduvek, te da ulazi u naše domove na način na koji do sada nikada nije.

Jer, upravo ona nudi rešenje za ove hladne dane i to u vidu "Hagent"-a (što je pretpostavljamo skraćeno od "Heating agent", odnosno "agent za grejanje"), koji se kreće po vašoj kući, upija toplotu i greje one prostorije koje su hladnije.

Robot, koji obmanjivački deluje kao jednostavna crna kutija na točkovima, izumeli su Andreas Majnhard i Danijel Abendrot. On prvo putem ugrađenih toplotnih senzora traži izvore toplote, a potom koristeći supstance koje su u stanju da tvrdnu ili da se tope na određenim temperaturama, skladišti višak energije koju skupi (na primer, ako imate kamin u kući, on bi sam došao do njega i skupljao višak energije koju taj kamin emituje).

Pošto je mobilan, on zatim odlazi u one prostorije u kući kojima je grejanje potrebno i oslobađa toplotu koju je sakupio.

"Hagent" je za sada tek prototip, iako je nedavno osvojio drugu nagradu na međunarodnom dizajnerskom nadmetanju, ali ako bi se njegovi tvorci pozabavili estetskom stranom svog proizvoda i smanjili njegovu veličinu, lako bi se moglo desiti da postane alternativa skupim rešenjima u zemljama koje svake godine bivaju pogođene temperaturama koje galopiraju ka apsolutnoj nuli.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA