OTKRIVAMO: Kako instalirati Viber i WhatsApp uprkos zabrani!

 
  • 51

Prema poslednjim i nepotvrđenim informacijama, ove dve aplikacije nestale su i američkim i nemačkim korisnicima sa Gugl pleja, ali i pored toga moguće je zaobići zabranu u nekoliko jednostavnih koraka

Nakon što su sa Gugl pleja skinute popularne telekomunikacione aplikacije "Viber" i "WhatsApp", o čemu smo pisali juče, korisnici pametnih telefona u Republici Srbiji više nisu u mogućnosti da ih instaliraju na svojim aparatima.

Štaviše, prema poslednjim, nepotvrđenim informacijama koje imamo, ni nemački ni američki korisnici nemaju pristup ovim aplikacijama putem Gugl pleja. Još nije poznato šta je uzrok problema, ali se pretpostavljalo da bi trebalo da počnu da se naplaćuju.

- S obzirom na to da na Gugl pleju iz Srbije nije moguće kupovati aplikacije, to što su nestali sa liste u našoj zemlji moglo bi da znači da će prerasti u plaćene servise. Uostalom, 'WhatsApp' se na iOS-u i sada plaća. Međutim, to objašnjenje nije potpuno, pošto se iz Srbije i sada vide mnoge aplikacije koje se plaćaju, iako niko ne može da ih kupi - rekao je za Telegraf dobro obavešteni izvor blizak operaterima mobilne telefonije.

Međutim, ako se ispostavi da je tačno da ni Amerikanci ni Nemci ne mogu da ih vide, postaje vrlo verovatno da je u pitanju greška koja će brzo biti ispravljena.

Na slici priloženoj ispod možete videti da na američkom Plej storu nema ovih app-ova.

Međutim, to da je nemoguće instalirati ove programe na mobilni telefon u Srbiji nije potpuno tačno. Zapravo, da budemo precizniji, moguće je zaobići ovu zabranu. Predstavićemo vam dva načina.

Prvi korak je da posetite sajt "Vibera", odnosno "WhatsAppa" i preuzmete ove aplikacije u formi .apk fajla.

Pre nego što putem USB kabla na mobilni uređaj prebacite ovaj fajl, u podešavanjima telefona (Settings > Applications > Unknown Sources) morate da uključite mogućnost instaliranja programa van samog Gugl pleja. Kada ste .apk prebacili na smartfon, pokrenite instalaciju jednim klikom.

Kako nam je ukazao jedan čitalac, postoji i drugi način. Instalirajte aplikaciju koja se zove "Viatun 4 VPN", koju možete naći na Gugl pleju. Nakon toga u "Application Manageru" obrišite keš i podatke iz Gugl Plej stora i Gugl plej servisa.

Nakon toga otvorite instaliranu aplikaciju i promenite zemlju u kojoj se nalazite, ali vodite računa da to bude neka od zemalja iz koje ovi app-ovi mogu da se instaliraju, na primer Velika Britanija ili Italija. Ugasite aplikaciju i ponovo je startujte.

Sada bi Gugl plej trebalo da bude onakav kakav je u Italiji (slika ispod). Skrinšotovi su načinjeni u Srbiji, sa telefona u domaćoj mreži. Dakle, moguće je. Ako vam ne uspe iz prve, pokušajte ponovo. Inače, za korišćenje "Viatuna" je potrebna lozinka koja se dobija besplatno, slanjem mejla.

(M. B.)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    23. mart 2013 | 20:39

    Zanima me da li se whatapp placa posle godinu dana ili dve.. cak i ako se deinstalira, obzirom da im broj ostaje jer se mora poslati prilikom instaliranja?

  • dejan

    7. novembar 2015 | 07:41

    Postovani imam problem sa viberom imao sam ga aktiviranoga ne adroid tel i sada ga vise nemam i nemogu daga aktiviram kada god pokusam pise greska mozete mi pomoci i dali moze dase zabrani viber i zasto hvala unapred i nadam se dace temi pomoci jer sve sam pokuso

  • era

    31. januar 2014 | 09:19

    imam ZTE kis l. neuspevam instalirati viber,mozeli neko dami plasticno pojasni sta ciniti bicu zahvalan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA