Svet možemo napajati pomoću vodene pare (VIDEO)

 
  • 0

Potraga za čistim izvorima energije donela nam je ovo što se nalazi pred vama: mali komad kudrave plastike koju napaja vlaga

Neverovatno jednostavni i zabavni za posmatranje, ovi skakutavi polimeri zapravo čine nešto izuzetno ozbiljno tako što pretvaraju termalnu energiju u mehaničku, te od nje prave električnu struju. Primena - premda i dalje daleka - može da bude na polju ogromnih komercijalnih elektrana preko nosive elektronike do senzora koji se napajaju isparavanjem znoja.

- Uzbuđeni smo zbog ovog novog materijala. Očekujemo da kako budemo postizali više nivoe efikasnosti, što se tiče konvertovanja mehaničke energije u električnu, da će i ovaj materijal nalazati sve širu primenu - kaže Robert Langer, naučnik i profesor na MIT-u.

Tajna leži u mehaničkim svojstvima tanke prevlake. Materijal se sastoji od dve interlokovane mreže polimera: tvrde, fleksibilne matrice koja donosi strukturnu potporu, i mekanog gela koji se zove poliol-borat. Zajedno, oni skupljaju energiju iz razlike između suvog i mokrog okruženja.

Kada gel dođe u kontakt sa vodom, on upija, natapa se i odvaja se od mokre površine. Tada dolazi u kontakt sa vazduhom. Kako voda isparava, prevlaka počinje da se sužava ponovo. Taj ciklus se neprestano ponavlja. Piezoelektrični sloj, koji generiše elektricitet u toku pokreta, finalizuje ceo proces.

Tehnologija zasad nije dovoljno razvijena, još je u povoju. Ali ako u njen razvoj vlade, koje bi trebalo da rade za dobrobit naroda a ne za dobro transnacionalnih korporacija, ulože dovoljno novca, jednoga dana bi mogla da postane jedan od najvažnijih alternativnih izvora energije.

(M. B.)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA