Za dekodiranje telefona 500.000 dolara kazne i pet godina zatvora!

 
  • 1

Zabrana se ne odnosi na telefone kupljene pre 26. januara, a oni kupljeni posle tog datuma neće smeti da se otključaju. Svakome ko pokuša da koristi telefon na mreži konkurentskog operatera preti kazna od 500.000 dolara i do pet godina zatvora

U Sjedinjenim Državama je krajem januara stupio na snagu zakon koji zabranjuje da se zaključani telefon, kupljen uz ugovor sa operaterom, oslobodi za korišćenje drugih SIM karticama bez prethodnog obaveštavanje samog operatera.

Zabrana se ne odnosi na telefone kupljene pre 26. januara, a oni kupljeni posle tog datuma neće smeti da se otključaju. Svakome ko pokuša da koristi telefon na mreži konkurentskog operatera preti kazna od 500.000 dolara i do pet godina zatvora.

Amerikanci su ljuti zbog novog zakona koji je usvojen još u oktobru, ali im je ostavljen rok od tri meseca da se prilagode. Mnogi smatraju da se ovom merom krše prava potrošača jer ih ograničava da sa svojom imovinom rade šta hoće.

Pokrenuli su peticiju na internetu sa zahtevom Beloj kući da dekodiranje mobilnih telefona ponovo bude legalno. Prikupljeno je oko 50.000 potpisa, a potrebno je 100.000 potpisa da bi je Obamina administracija uzela u razmatranje.

U prodaji su, naravno, i otključani telefoni, u koje se može staviti kartica bilo kog operatera, ali su oni skuplji. Novi model Ajfona uz ugovor sa operaterom košta 199 dolara, a u slobodnoj prodaji više od 600.

Jedan od razloga koji su operateri naveli zalažući se za zabranu jeste "veliki šverc aparata" koji im odavno predstavlja glavobolju. Naime, ogroman broj telefona se kupio na američkom tržištu, a onda dekodira i preprodaje u drugim zemljama u kojima operateri ne nude takve povoljnosti.

(M. B. / Izvor: Potrošač / Foto: Ilustracija)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA