HIT 2014: Prva 3D odštampana zgrada stiže iduće godine (FOTO)

 
  • 0

Holandski arhitekta Janjap Ruijsenars želi da "odštampa" celu kuću i nada se da će to moći da uradi do 2014. Negov projekat je deo takmičenja "Europan" u kome učestvuju arhitekte iz 15 zemalja i imaju dve godine da razviju svoje projekte

Tehnologija koja sve više napreduje iz godine u godinu svakako je 3D štampa, a posle savladavanja proizvodnje kompleksnih predmeta malih dimenzija, uskoro možemo da očekujemo napredke u 3D štampi većih dimenzija. Sledeća industrija u kojoj bi ova tehnologija mogla da se upotrebi je građevinarstvo.

Na univerzitetu MIT već rade na načinima kako da "odštampaju" ceo okvir kuće za jedan dan, za šta sada timu građevinara treba mesec dana.

Ali holandski arhitekta Janjap Ruijsenars ima još veće ambicije. On želi da "odštampa" celu kuću i nada se da će to moći da uradi do 2014. Negov projekat je deo takmičenja "Europan" u kome učestvuju arhitekte iz 15 zemalja i imaju dve godine da razviju svoje projekte.

Ruijsenars radi sa italijanskim pronalazačem Enrikom Dinijem, koji je izmislio Di-Šejp 3D štampač. Plan je da odštampaju delove rama dimenzija 6 puta 9 metara od peska i veziva. Posle toga bi polomili ram betonom.

Finalni proizvod će biti dvospratna zgrada jedinstvenog zaobljenog dizajna.

(Telegraf.rs)

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA