NEUNIŠTIVI CRV: Robotika prelazi na sledeći nivo (VIDEO)

 
  • 1

Možete ga bacati, udarati i kriviti, on neće biti polomljen ili pokvaren. Većina mehaničkih delova je rigidna i veoma lomljiva kada su malih razmera, ali delovi u ovom "robocrvu" su fleksibilni

Kao da nije dosta što "Mrežasti crv" (Meshworm), novi robot razvijen od strane MIT-a, Harvarda i Nacionalnog Univerziteta Seul, izgleda kao crv koji gamiže, on je i gotovo neuništiv.

Robot je dobio ovo ime jer je fleksibilan i liči na mrežastu cev. Istraživači su napravili "veštački mišić" od žica nikla i titanijuma, a tu je i memorijska legura koja se proteže i skuplja u dodiru sa toplotom.

Oni su stavili žicu oko "cevi", stvarajući segmente po njenoj dužini, koji izgleda slično na glistama. Onda su kroz nju pustili mali napon struje, koja stiskanjem ove cevi tera robota da ide napred.

Kao ultimativni test meke robotike, grupa je podvrgnula robota višestrukim udarcima čekićem, čak su ga gazili da bi proverili njegovu izdržljivost. Uprkos ovim nasilnim udarcima, ovaj "crv" je preživeo, gamižući što dalje od opasnosti.

- Možete ga bacati, udarati, kriviti on neće biti polomljen ili pokvaren. Većina mehaničkih delova je rigidna i veoma lomljiva kada su malih razmera, ali delovi u ovom "robocrvu" su fleksibilni. Mišići su mekani i telo je mekano - izjavio je Kim Sangbe jedan od vodećih ljudi na ovom projektu.

Mi kao prvi, u našoj vrsti, želimo dobrodošlicu našim novim robotskim gospodarima.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA