SPEKTAKULARNO: Tvitovi pretvaraju londonski "Milenijumski točak" u merač raspoloženja (VIDEO)

 
  • 0

Algoritam će pokušavati da izračuna koje je dominantno osećanje među publikom na Olimpijskim igrama, analizom njihovih tvitova

Teško je prikazati na pravi način dominantno osećanje koje okružuje neki veliki događaj, u kome postoji toliko mnogo pomešanih i suprotstavljenih strasti. Zato mediji pribegavaju citiranjem onih koji učestvuju u sportskom događaju, koji se osećaju emotivno pogođeni rezultatom ili koriste fotografiju kako bi na najbolji način dočarali emociju.

Upravo time su se vodili ljudi iz "Energije nacije", zajedničkog udruženja britanske "EDF Energy Group-e" i MIT-a, kada su rešili da pokušaju da uhvate osećanje onih koji svedoče o Letnjim olimpijskim igrama, koje sutra (a zvanično prekosutra) počinju u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ali, umesto da objavljuju reči i slike, oni će to raditi malo drugačije: koristiće tvitove publike kao materijal, i to tako što će ih analizirati tokom celog trajanja Olimpijade i na osnovu njih određivati kako će izgledati spektakularni "lajt šou" svake večeri u devet i deset uveče.

Posebno je zanimljivo mesto gde će se ovo odigravati - u "Milenijumskom točku" u Londonu - najvećoj panoramskoj vrtešci u Evropi i čuvenoj turističkoj destinaciji koja se nadnosi nad reku Temzu. Tvitovi, koji će ga osvetljavati, bazirani su na osećanjima miliona poruka na Tviteru koje prolaze kroz strim.

Algoritam, koji su razvili naučnici sa MIT-a i Univerziteta u Vulverhemptonu, će proveravati sve tvitove koji se "postuju", izolovati samo one koji potiču iz Velike Britanije, utvrditi da li poseduju neki hešteg  u vezi sa Igrama, a na kraju će procenjivati da li su relevantni za merenje prosečnog sentimenta.

Nakon toga, program pokušava da izmeri tip sentimenta koji se u njima nalazi: analiziraju se pridevi koji opisuju osećanja, ali takođe i znaci interpunkcije, pa čak i emotikoni koji su upotrebljeni. Nakon toga se pravi tabela, ravnanjem pozitivnih i negativnih osećanja koja su skupljena u toku dana.

Oni služe kao baza za 24-minutni lajtšou koji će biti prikazivan na "Milenijumskom točku".

Da li je ovaj pristup bolji od tradicionalnog, ili nije, videćemo. U svakom slučaju, zanimljiv je.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Foto: EDF Energy)

 

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA