Naučite ih! Ovo je šest najtraženijih programskih jezika u 2017. godini

 
  • 1

Mi smo ovog puta odlučili da vam predstavimo listu koju je napravio Džej Patel, programer i instruktor u školi programiranja Coding Dojo. Patelova lista nastala je ispitivanjem najboljih programskih jezika iz perspektive razvoja karijere

Ako uradite jednostavno pretraživanje na internetu, naći ćete da postoje stotine programskih jezika. Uradite još jedno pretraživanje za najpopularnije jezike i opet ćete doći do velikog broja lista.

Mi smo ovog puta odlučili da vam predstavimo listu koju je napravio Džej Patel, programer i instruktor u školi programiranja Coding Dojo. Patelova lista nastala je ispitivanjem najboljih programskih jezika iz perspektive razvoja karijere. On je uradio istraživanje na portalima kao što su GitHub, Stackoverflow, a sakupio je i podatke sa sajtova za traženje posla kao što je „Indeed.com“.

# 1 SQL

Veliki broj opisa radnih mesta uključuje poznavanje SQL (Structured Query Language). A broj  tih oglasa je porastao za gotovo 50.000 ove godine u odnosu na prošlu godinu, što SQL–u daje dramatično veliku prednost nad drugim jezicima.

SQL je tako postao jasan lider u ovoj analizi. SQL se koristi za komunikaciju i upravljanje bazama podataka. Ovo je jezik koji se vrlo često upotrebljava s mnogim varijacijama kao što su MySQL i Microsoft SQL.

Microsoft je objavio SQL Server 2016. prošle godine, koji se pokazao kao iznenađujuće popularan i uveo je nekoliko novih funkcija kako bi jezik postao otvoreniji za izmenu („open-source“). Neke od njih su integracija sa R, popularnim jezikom za analizu podataka i Linux verzija.

# 2 Java

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Broj dostupnih pozicija za Java programere je porastao za gotovo 30.000 u 2017. u odnosu na 2016. godinu. Razlog je verovatno kontinuirani rast Android platforme.

Java je jednostavan, čitljiv programski jezik koji koriste milioni programera i milijarde uređaja u svetu. Sve izvorne Android aplikacije su izgrađene u Java programskom jeziku i 90 posto Fortjun 500 kompanija koristi Javu kao jezik na strani poslužitelja za razvoj back-enda.

Njegovi verni korisnici su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg pokretanja Jave 9, verzije koja treba da se  pojavi u julu 2017. godine.

# 3 JavaScript

JavaScript (nije isto što i Java) spustio se za jedno mesto na ovoj listi u odnosu na 2016, ali inače je broj oglasa za poslove ostao otprilike isti.

U pitanju je dinamičan skriptni jezik koji se koristi za front-end razvoj. JavaScript je kompatibilan sa svim pretraživačima, koji se koriste za više od 90 posto svih web stranica, što ga je rangiralo kao najpopularniji jezik na portalu Stackoverflow.

Kompatibilnost i usvajanje JavaScript 6 nastavilo je da raste u 2016, a servis Progressive Web Apps postaje sve korisniji, dopuštajući kreiranje funkcionalnosti za web-aplikacije bez pristupa internetu (offline-first).

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

# 4 C ++

Broj oglasa za programere koji poznaju C ++ porastao je za oko 20.000 tokom 2016. godine.

Izgrađen na principima C programskog jezika koji je „otac“ svih programskih jezika, C ++ je snažan jezik visokih perfomansi, koji se koristi za izgradnju sistemskih softvera, igara i desktop i web aplikacija.

Mnogi početnici smatraju da je C ++ teži za učenje nego dinamički jezici kao što su Python ili JavaScript. Naravno, to je individualno pitanje, pa ova statistika ne bi trebalo da vas obeshrabri, pogotovo zato što je C++  jezik koji zaista daje veliku moć programerima.

# 5 C #

"C Sharp" je doživeo mali porast u popularnosti u 2017, ali to nije dovoljno da ga sačuva od pada na listi, te se sad nalazi iza C ++. Jezik je razvijen za Microsoft .NET programski okvir i sada se može koristiti i na mašinama koje nemaju Windows zahvaljujući objavljivanju osnovne open-source razvojne platforme .NET.

Njegova glavna primena je u izgradnji Microsoft Enterprise softvera. Većina funkcija u C # 7.0 je objavljena prošle godine, uključujući i jezičke podrške za Tuples, lokalne funkcije i još mnogo toga.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

# 6. iOS

Većina programera piše za operativni sistem iOS koristeći Objective-C, C, ili Appleov novi programski jezik Swift.

Patel je računao sve poslove koji su uključivali iOS u svom opisu i pronašao male promene u odnosu na 2016. godinu.

Programski jezik Swift je pokrenut u 2014. godini i njegova popularnost je brzo rasla zbog skalabilnosti, brzine, jednostavnosti korišćenja i velike tražnje za mobilnim aplikacijama na tržištu.

Apple je u septembru 2016. godine izbacio Swift 3.0 sa novim funkcijama, uključujući bolji prevod Objective-C API, modernizaciju za ispravljanje grešaka i novi model za zbirke i indekse. Apple planira da objavi Swift 3.1 i Swift 4 u 2017. godini.

Koji god jezik od pomenutih da savladate, niste pogrešili. Ako želite da savladate neki od njih, više o tome možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA