SIRI STIŽE NA AJPED: Epl predstavio nove MekBukove i na novom iOS 6 rekao zbogom Gugl Mapama (FOTO / VIDEO)

 
  • 0

Novi MekBuk Pro dolazi sa Retina displejom, a tu su i nove verzije popularnog Eplovog noutbuka MekBuk Era. Na novom iOS 6 Siri stiže na Ajped, a Epl odbacuje Guglove Mape i uvodi svoje

Na sinoć održanoj i željno očekivanoj Eplovoj godišnjoj konferenciji predstavljeno je nekoliko noviteta iz laboratorija najmoćnije svetske kompanije, od kojih je svakako najbitniji novi MekBuk Pro sa Retina displejom.

Ovaj laptop računar poseduje kvadkor Intel Core i7 procesor na 2,6 gigaherca sa 3,6 gigaherca "turbo boost-a", Nvidia GeForce GT 650M grafiku, 8 gigabajta DDR3L SDRAM-a i masivnih 512 gigabajta fleš memorije. I naravno, 15,4-inčni Retina displej u rezoluciji 2880 x 1800.

Kao i na MekBuk Eru, dugme za napajanje se pomerilo u liniju sa tastaturom, ali u svakom drugom pogledu se uklapa u izgled "tradicionalnog" 15-inčnog MekBuk Proa, sa zvučnicima na obe strane i tačpedom u sredini.

Novi MekBuk Er će biti dostupan u veličini od 11 i 13 inča. 11-inčna verzija u rezoluciji od 1366 x 768 piksela dolazi sa četiri gigabajta RAM memorije, petočasovnu dualkor Intel i5 procesorom koji radi na 1,7 gigaherca i fleš memorijom od 64 i 128 gigabajta.

Trinaestica sa rezolucijom od 1440 x 900 ima procesor od 1,8 gigaherca, sedmočasovnu bateriju i takođe četiri gigabajta RAM-a. Obe verzije dolaze sa prednjom kamerom od 720p.

Od softverskih noviteta, tu je Mauntin Lajon OS X, koji će imati ugrađenu podršku za iCloud i značajno unapređenu verziju Safarija, Eplovog brauzera.

Veću pažnju je međutim izazvao novi iOS 6 koji stiže na mobilne uređaje, Ajfon i Ajped. On donosi unapređenu verziju Sirija - glasovnog asistenta - koji sada zna puno više o muzici, restoranima i filmovima, a može da pokreće i aplikacije. Takođe: na novom iOS-u Siri konačno stiže i na (novi) Ajped, a pored toga, biće snažno integrisan sa Fejsbukom.

Na Ajfonu ćete sada na poziv moći da odgovorite nekom od predefinisanih poruka ili obeležite da vas telefon obavesti kasnije da ste imali propušten poziv. Tu je i "Do Not Disturb" opcija koju možete uključiti kada ne želite da vas zvuci ili osvetljenje uznemiravaju, ali ćete za to vreme ipak primati poruke i notifikacije. Osim mogućnosti podešavanja perioda kada želite da ova opcija bude uključena, možete odabrati i ako želite da napravite izuzetak u slučaju nekih kontakata.

Među iOS 6 novitetima je i "Eyes Free", projekat nastao u saradnji sa proizvođačima iz automobilske industrije, koji će u volane svojih automobila imati ugrađeno dugme putem kojeg možete zadavati komande, a u ovo su za sada uključeni BMW, Dženeral Motors, Mercedes, Land rover, Jaguar, Audi, Tojota, Krajsler i Honda.

Ranije najave od ukidanju Gugl Mapa su se obistinile, a uz nove mape stigla je i navigacija, integracija sa Siri, kao i opcija "Flyover", koja nudi 3D modele gradova.

Novi iOS 6 u beta verziji dostupan je za programere od danas, dok će korisnicima biti dostupna na jesen, verovatno sa novim Ajfonom, ali takođe i korisnicima Ajped 2 i novog Ajpeda, Ajpod Tača četvrte generacije, kao i Ajfona 3GS i novijih.

(Telegraf / The Verge / B92.net)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA