VELIKI BRAT JE PORASTAO: Nove ulične lampe slušaju, vide i naređuju!

Sa ogromnim brojem aplikacija, "pametno ulično osvetljenje" ima procesor sličan Ajfonovom, a može da fotografiše, snima video i razgovore prolaznika i da čak izdaje zapovesti preko već snimljenih glasovnih komandi

  • 3

Amerika je dočekala i najnoviju generaciju "pametnih uličnih lampi": štede energiju, dugo traju, imaju LED ekrane i mogu da prikazuju oglase. Ali, to nije sve, ovi semafori mogu da špijuniraju građane, onako kako Džordž Orvel nije mogao da pretpostavi ni u svojoj najgoroj noćnoj mori.

Koštaju „svega“ 3.000 dolara, prenosi ABC, a za sada su postavljeni u Detroitu, Čikagu i Pitsburgu, ali bi uskoro mogli da „niknu“ po celoj Americi kao pečurke posle kiše.

Ipak, ovi semafori se od ostalih sem po ceni izdvajuju i po tome što imaju bezbroj aplikacija vezanih za sigurnost zemlje.

Svaki od njih ima mikroprocesor „koji je u suštini sličan onom koji ima Ajfon“ a sposoban je za komunikaciju putem bežičnog interneta. Tako svaki semafor može da fotografiše pešake i da prebroji ljude za policiju preko svojih digitalnih kamera, snima razgovore prolaznika i da čak izdaje zapovesti građanstvu preko već snimljenih glasovnih komandi koje se nalaze u njegovom softveru.

- Ovo je "Veliki Brat na steroidima" - napisao je komentator sajta "InfoWars", koji ove nove uređaje vidi kao najozbiljniju pretnju privatnosti.

(B. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash

    20. maj 2012 | 22:02

    Bliska budućnost. Sloboda i intima? Šta to beše? Još malo, pa i po sobama. Fantastično i porazno. Ljudski rode nema ti slobode.

  • orvel

    18. maj 2012 | 06:15

    sledi cipovanje kao modni hit...ali ako se pobunite protiv sistema koji ce vas napraviti modernim robom, jednostavno vas iskljuce i ostajete na ulici kao pas lutalica!

  • Neo

    18. maj 2012 | 14:06

    Matrix stize...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA