Ovo su alati bez kojih programeri NE MOGU da zamisle RAD

 
  • 0

Svaki programer najčešće ima svoj lični skup alata na koje se oslanja. Pred vama su neki od najboljih alata koji će vam omogućiti da povećate svoju produktivnost i postanete uspešan stručnjak

Kao softverski razvojni inženjer, ili web developer, imate posao da kreirate veoma kvalitetne web stranice koje mogu da pomognu korisnicima da pronađu ono što traže, a da ih pri tome ne ometaju greške ili druge vrste problema.

Pokrenuti dobar sajt, koji istovremeno može i dobro da funkcioniše i da izgleda dopadljivo, nije lak zadatak, tako da su pomoćni alati jedan od najboljih prijatelja web programera. Ovi alati se mogu naći u obliku aplikacija, dodataka, softvera, pa čak i pregledača, omogućujući vam da prilagođavate svoj proizvod sve dok ne ispunite visoke zahteve konkretnih internet-medija.

Svaki programer najčešće ima svoj lični skup alata na koje se oslanja. Pred vama su neki od najboljih alata koji će vam omogućiti da povećate svoju produktivnost i postanete uspešan stručnjak.

CSS Guidelines

Ovi alati nisu za početnike; oni su dizajnirani kako bi olakšali posao stručnim programerima. CSS Guidelines je kreirao profesionalni Front End arhitekta Hari Roberts, koji sarađuje s kompanijama iz celoga sveta pomažući im u kreiranju korisničkog interfejsa i u upravljanju njime. Kreatori će vam pomoći da budete u toku s najnovijim vestima o CSS sintaksama, formatiranju i svemu što treba da znate kako biste mogli da kreirate pouzdane, vrlo kvalitetne web stranice.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Pictura

Jedan od onih zadataka koje morate da ispunite pri izradi web sajta jeste da pronađete slike. Bilo da koristite već unapred izrađenu temu ili stvarate sajt od nule, taj posao je neizostavan, a često oduzima i dosta vremena.

Pictura vam može pomoći da lakše obavite taj zadatak. Ovaj alat vam omogućuje da brzo pronađete prave slike čak i bez izlaska iz okvira za projektovanje. Kada pronađete savršenu sliku, Pictura vam omogućuje da sliku pretvorite u novi sloj i stavite je na vašu web stranicu.

HAML

HAML je skraćenica za „HTML abstraction markup language“ i njegov glavni cilj je da učini takozvanu „markup“ operaciju lakšom i boljom. HAML može da odradi veliki posao umesto vas.

Ovaj alat „čisti“ kôd od suvišnih imena, s naglaskom na uvlačenje (indent). HAML  zamenjuje PHP, ASP i ERB, tako da ne morate eksplicitno da kodirate HTML u svoj šablon.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

DeLorean

Ovo je alat koji pomaže uspešnim programerima da primene Flux koncepte na svoj interfejs. Ne zavisite od bilo kog radnog okvira, frejmvorka, što je velika prednost, i ovaj alat čini logiku vaše aplikacije jednostavnom, fokusirajući se na jednosmerni protok podataka. Veoma je jednostavan za instalaciju, uz upotrebu nekoliko različitih opcija.

Roolerblade

Lista alata koje koristi svaki uspešan web programer ne bi bila potpuna bez Rollerbladea. Aplikacija omogućuje korisnicima da vide slike u prikazu od 360 stepeni, što ga čini savršenim za digitalnu trgovinu.

S obzirom na to da je digitalna kupovina u procvatu, Roolerblade je višestruko korisna aplikacija. Korisnici pametnih telefona mogu da okreću sliku i pregledaju je detaljno, što im daje pravi doživljaj, pa se tako može i pospešiti  želja za kupovinom proizvoda. Roolerblade se može lako dodati na web stranicu uz pomoć CSS-a, koji vam omogućuje da imate više slika s pregledom od 360 stepeni, a uz to se slike mogu prilagoditi tako da se okreću same ili da ih korisnici pokreću.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Monit

Kao što njegovo ime sugeriše, Monit je alat koji vam omogućuje praćenje i nadgledanje (monitoring) vašeg servera. Monit automatski obavlja poslove održavanja na serveru, a može da vam pomogne i u situacijama kada se pojavi greška. Na primer, ako server prestane da radi, Monit će ga pokrenuti i poslati vam upozorenje kako biste mogli brzo da preduzmete odgovarajuće korake. Takođe možete podesiti Monit da sâm preduzima određene akcije, zavisno od vrste greške.

Iako su u tekstu pomenuti termini koji su većini nepoznati i stoga deluje kao da je za rukovanje pomenutim alatima i uspešno web programiranje potreban ceo život, istina je da uopšte nije u pitanju nedostižan zadatak. Važno je početi, a početak je često zastrašujući. Zato vam preporučujemo da pređete taj početni put uz stručno vođenje, na jednogodišnjoj obuci za web programera. Rad na realnim projektima će vas spremiti za život programera, kakav je on u korporativnom ili startap okruženju.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA