Pet reči koje morate izbaciti iz upotrebe ako želite da vas shvataju ozbiljno na poslu

 
  • 0

Jednom kada počnete da koristite konkretne odrednice za vreme i način završavanja poslova, odavaćete utisak samopouzdane, odlučne i preduzimljive osobe, pa će vaš trud i marljiv rad biti cenjen i podržan od vaših poslovnih saradnika

Radite vredno svakoga dana i poslu se posvećujete maksimalno, ali ipak imate osećaj kao da se od vas očekuje više. Da li ste znali da reči koje koristite u poslovnoj komunikaciji mogu stajati na putu vašem napretku, čak i kada vi toga niste svesni? Sledeće reči odslikavaju loše poslovne navike i morate da prestanete da ih koristite ukoliko želite da vaš rad bude cenjen i da budete poštovani u radnom okruženju.

Uskoro

„Uskoro“ je naizgled bezazlena reč, koja može imati negativan prizvuk ako je prečesto koristite. Možda na prvi pogled ne vidite u čemu je problem sa korišćenjem ove reči, ali kad kažete da će nešto biti urađeno uskoro, to ne podrazumeva da je nešto završeno. Svaku rečenicu u kojoj upotrebite reč „uskoro“ možete reći i drugačije: nisam završio, nisam još stigao itd. Zato, umesto da sledeći put izgovorite ovu reč, procenite svoj napredak i odredite tačno vreme kada ćete obaviti posao za koji ste zaduženi.

Nekad / Jednog dana

Problem sa ovim izrazima sličan je kao i sa odrednicom „uskoro“ – otkriva nedostatak hitnosti. Jednog dana ćete raditi na projektu, naučiti novi program, naći bolji posao. Ali upravo sada vi ste zauzeti. Verovatno i sami znate da odlaganje nije ni dobro niti produktivno.

Takođe, nije dobro da svom nadređenom ili kolegama odgovorite upotrebljavajući ovu vremensku odrednicu. Ako ste zaista zatrpani poslom i ne možete da dodajete još jednu stavku na spisak svojih obaveza, bolje je da kažete da ne možete stići, nego da se obavezujete na posao koji nema određeni rok.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pokušaću

Ohrabrivati sebe da nastavite pokušaje u ostvarivanju ciljeva vrlo je dobra stvar. Međutim, u jednom trenutku moraćete da prestanete da pokušavate i da zaista i uradite ono što je potrebno da biste stigli do željenih rezultata. Ukoliko to ne učinite, vaše kolege će izgubiti veru u vaše sposobnosti. Osim toga, „pokušaću” implicira da i niste voljni da prihvatite zadatak i da je neizvesno da li ćete zaista i prionuti na posao.

Zato, kada diskutujete o projektima sa svojim timom, nemojte govoriti o tome šta ste pokušavali da uradite, već o onome što ste zapravo i uradili. Ukoliko morate naglasiti krajnji cilj, istaknite konkretne korake akcije koji će vas do tog cilja i odvesti.

Možda

Ako želite da postanete pouzdaniji saradnik, zamenite reč „možda“ sa konkretnim odgovorom „da“ ili „ne“. Stepen odlučnosti u ovakvim vašim odgovorima učiniće da odajete utisak odgovorne i savesne osobe koja donosi odluke na koje drugi mogu da računaju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Želim

Najvažnija stvar u životu je da prestanete da govorite „Ja želim” i počnete da izgovarate „Ja ću”. U poređenju sa „ja (ho)ću”, “ja želim” odražava pasivnost, sanjarenje, priželjkivanje i čekanje. Uzmite za primer izjavu „Želim da budem programer” i zamenite je sa „Postaću programer”. Druga izjava ukazuje mnogo više na konkretnu akciju nego prva.

Sada, kada znate koje, naizgled bezazlene, reči vas usporavaju u poslovnom napredovanju, vreme je da ih eliminišete. Jednom kada počnete da koristite konkretne odrednice za vreme i način završavanja poslova, odavaćete utisak samopouzdane, odlučne i preduzimljive osobe, pa će vaš trud i marljiv rad biti cenjen i podržan od vaših poslovnih saradnika. Ako želite uspešno da se bavite biznisom, počnite od ovih sitnica.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA