Evo koliko košta pogrešan izbor karijere i šta da radite kad shvatite da ste pogrešili

 
  • 1

Nije lako priznati sebi ovako krupnu grešku, koju, svakako, nismo učinili namerno. Vreme ne može da se vrati, ali kako se ovo uopšte dogodi? Prilično jednostavno

Ne zna se pouzdano koliko je novca uzalud utrošeno na ljude koji su napravili pogrešne profesionalne izbore, a nisu na vreme to uočili. Kada dođu do saznanja da određeni posao nije za njih, oni prvo pomisle da se možda ne trude dovoljno. Onda zapnu, ostaju duže na poslu, žele da budu proaktivni...

Nije lako priznati sebi ovako krupnu grešku, koju, svakako, nismo učinili namerno. Vreme ne može da se vrati, ali kako se ovo uopšte dogodi? Prilično jednostavno.

Na početku profesionalne karijere, ulazite u svet koji ne poznajete. Ne znate šta sve vaš posao podrazumeva i koje su vam tačno obaveze i odgovornosti. Zato se prepustite. Polako, neprimetno, prebacujete se na nove zadatke, potpuno drugačije od onoga što ste zamišljali da ćete raditi.

U isto vreme, sa svih strana vas „napada” tehnologija. Magazin Time kaže da „običan” zaposleni u proseku 110 puta dnevno proveri telefon. Dalje, istraživanje kompanije Harris Interactive kaže da preko 83 posto zaposlenih nije zadovoljno bar jednim aspektom svog posla. Zato niko ni ne očekuje da mu na poslu konstantno „cvetaju ruže”.

Svesni svega što smo naveli, i vi čekate da se nešto promeni i svaku prepreku doživljavate kao trenutnu. Nemate vremena da sagledate sve činjenice i razmislite o svojim planovima jer imate novi zadatak i novi rok. A onda se jednog dana probudite i shvatite da niste zadovoljni. I šta sad?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Zato treba da budete sigurni u svoju odluku o promeni posla. Različita psihološka istraživanja kažu da su najveći okidači za stres – razvod i gubitak posla. Vi ćete se naći u još nezavidnijoj poziciji: sopstvenom odlukom ćete napustiti posao koji imate, da biste se ostvarili u nekom drugom pozivu.

Ovo je jedan od načina da odlučite. Izdvojite sat vremena i odgovorite na ova pitanja:

Šta bih uradio da mi je ostalo nedelju dana života?

Šta bih uradio da mi je ostalo mesec dana života?

Šta bih uradio da mi je ostalo godinu dana života?

Šta bih uradio da mi je ostalo 5 godina života?

Šta bih uradio da život živim ispočetka?

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Idealno bi bilo da svoje odgovore i zapišete. Tako ćete moći da im se vratite i promislite još jednom.

Naravno da će najveći deo vaših odgovora biti u vezi sa porodicom i prijateljima, ali ako nijedan ne uključuje bilo koji aspekt vašeg trenutnog posla – menjajte ga. Presecite i krenite ispočetka.

Život je danas brz i prepun mogućnosti. Mi ga činimo komplikovanim. Najčešće bez razloga. Postoji bezbroj načina da svoj život učinite boljim, lepšim i zanimljivijim. Pronađite posao po svom ukusu i nećete imati osećaj da radite do kraja života.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA