Evo kako da ne gubite vreme i povećate produktivnost na poslu!

 
  • 0

Maksimalna produktivnost je jedan od ključnih zadataka koje imamo pred sobom

U današnjem poslovnom svetu sve je više dokumenata i mejlova, a nove informacije i zadaci takođe neprestano pristižu. U ovakvoj radnoj svakodnevici teško je ostati usredsređen i produktivan. Evo nekoliko načina koji će vam uštedeti vreme, a istovremeno povećati produktivnost.

Počnite od najtežih zadataka

Uvek će postojati iskušenje da projekat započnete od kraja, odnosno radeći najlakše zadatke na početku. Ovaj pristup je vrlo često pogrešan. Odlaganje teških zadataka za kasnije znači da postoji šansa da do njih dođete kada već budete prezasićeni poslom, što će samo otežati realizaciju.

Takođe, neretko se može desiti da je čitav niz zadataka vezan za rešavanje jednog od težih. Ovo u praksi znači da vaše kolege ne mogu da pristupe poslu jer čekaju na dovršetak segmenta koji je dat vama.

Koristite princip „jednog kontakta”

Kada dobijete nov zadatak, dokument ili važnu informaciju, delajte odmah ili zakažite termin za  pristup tom problemu. Sve što nije od velike važnosti tog trenutka eliminišite. Stalno vraćanje na staro je pogubno. Iako vam može delovati kao da se na ovaj način gubi fokus i prekida kontinuitet, budite sigurni da ćete, ako se odmah pozabavite prispelim novostima, kasnije uštedeti mnogo vremena.

Kreirajte preglednu biblioteku dokumenata

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Kad god počinjete novi projekat nastojte da od samog početka budete dobro organizovani. Sve resurse koje često koristite držite na jednom mestu, koje je lako dostupno. Ako, primera radi, svakodnevno pristupate određenom folderu na vašem Google Drive-u, napravite oznaku koja će vam uštedeti nekoliko klikova.

Prilikom čuvanja informacija pokušajte da se disciplinujete i da, ma koliko žurili, uvek fajlu dodelite logičan naziv. Budite sigurni da će vas fajlovi sa nazivima poput „Dokument 0001” ili „qwertzz” u bliskoj budućnosti zbuniti. Takođe, bez ključne reči u nazivu proces traženja potrebnog dokumenta postaje dug i frustrirajući.

Praćenje prva dva saveta u početku može biti naporno, ali kada se jednom naviknete, uvidećete da vam njihovom doslednom primenom malo toga može poremetiti radni kontinuitet. A kada budete naučili da radite u uređenoj sredini, sa preglednom radnom površinom i jasno sortiranim, a lako dostupnim dokumentima, shvatićete da je vreme potrošeno na uređivanje pametno utrošeno.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Maksimalna produktivnost je jedan od ključnih zadataka koje imamo pred sobom. Ukoliko želite karijeru u IT sferi, morate nastojati da budete organizovani. Nadamo se da će vam ovi saveti u tome pomoći.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA