Nemate motivaciju za učenje? Rešite ovaj problem na LAK NAČIN!

 
  • 1

Razgovarali smo sa profesorima iz Visoke škole za informacione tehnologije i oni su nam dali nekoliko saveta o tome kako oni rešavaju problem koncentracije sa svojim studentima i kako ih navode da uče, čak i kada im nije do toga

Gradivo se gomila, sve je više pređenih oblasti, idete na predavanja, ali nikako ne možete da se naterate da sednete kod kuće, sami sa sobom i počnete da učite. Ovaj prvi korak često zna da bude problematičan, a ukoliko njega ne rešite – pali ste ispit i pre nego što ste počeli da se spremate za njega. Osnovni problem sa kojim se srećemo jeste motivacija. Ako nemamo dovoljno jak motiv da nas navede da se posvetimo knjizi u tom trenutku, nećemo moći da se koncentrišemo i da naučimo sve što je potrebno.

Iako vam ovakve situacije često izgledaju bezizlazno, situacija nije baš toliko strašna.

Razgovarali smo sa profesorima iz Visoke škole za informacione tehnologije i oni su nam dali nekoliko saveta o tome kako oni rešavaju problem koncentracije sa svojim studentima i kako ih navode da uče, čak i kada im nije do toga. Evo nekih od sistema koje oni primenjuju, a kojima se i sami možete poslužiti.

Pronađite mesto gde vas niko neće ometati

Izaberite prostor koji će vam odgovarati za učenje. Uredite ga tako da vas ništa ne ometa. Sklonite sve elektronske uređaje, mobilni telefon, tablet ili bilo šta putem čega vas neko od vaših prijatelja može pozvati. Ako počnete da odgovarate na poruke, izgubićete koncentraciju i nećete moći da je nadoknadite kasnije.

Ukoliko kod kuće, u svojoj sobi, ne možete da se koncentrišete, pokušajte da pronađete mesto gde ćete moći. Studenti se često opredeljuju za čitaonice, bilo na fakultetima, bilo u biblioteci. Imajte u vidu, može da se desi da i vaši prijatelji izaberu isto mesto, pa da zajedno provedete vreme u ćaskanju, umesto da se posvetite učenju, što vam je bio prvobitni plan. Dakle, dobro isplanirajte prostor u kome ćete učiti, jer je ovo prvi korak za dobru koncentraciju, koja vam je neophodna.

Pripremite materijal

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Pre nego što počnete da učite, postarajte se da je sve što vam je potrebno na dohvat ruke. Nemojte kasnije tražiti izgovore kako biste prekinuli učenje da biste uzeli još jednu olovku, papir ili samolepljivi papirić. Dakle, opremite se na vreme da biste mogli potpuno da se posvetite tome što radite.

Ako želite da olakšate sebi, razmislite prvo šta vam je sve potrebno za sistem učenja za koji ćete se opredeliti. Da li vam trebaju šareni markeri kako biste mogli da obeležavate važne segmente iz gradiva, čista sveska u koju biste upisivali beleške i izdvajali najbitnije informacije ili samolepljivi papirići kojima ćete obeležavati knjigu – izbor je na vama. Samo vodite računa o tome da imate sve spremno pre nego što se bacite na učenje.

Ponesite vodu i užinu

Ne zaboravite da će vam u nekom trenutku zatrebati osveženje. Ponesite flašicu vode i nešto da pregrizete, kada počnete da osećate glad. Ukoliko vam je stomak prazan, sva energija otići će vam na održavanje budnosti. Zato izbegavajte tešku i brzu hranu poput pice,hamburgera ili peciva. Ovakvi obroci pružiće vam instant energiju koja će se vrlo brzo potrošiti i za sobom ostaviti osećaj umora i pospanosti. Ona otežava varenje, pa se samim tim sva krv koja vam je potrebna za razmišljanje seli u želudac kako bi pomogla proces prerade ove hrane.

Dakle, energetske pločice na bazi žitarica, voće ili grickalice poput kikirikija i badema održaće vam zadovoljavajući nivo energije, a nećete biti gladni.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Postavite sebi cilj

Morate biti svesni toga da za jedan dan ne možete da naučite sve što će vam biti potrebno. Zato postavite sebi određene ciljeve. Podelite gradivo na sekcije i svakoga dana naučite po jedan deo. Kada završite željenu oblast, nagradite sebe nekim slatkišem, voćkom ili kafom, šta god da vam prija u tom trenutku, a onda se setite zašto ste tu i šta želite da postignete, pa nastavite dalje. Nekada ćete učiti za ocenu, a nekada će vam ciljevi biti daleko veći, pa je važno da se u određenim trenucima vraćate na to i stalno podsećate sebe.

Svakako, mnogi od nas će odlutati u mislima čak i ako imamo sve detaljno isplanirano u glavi. Zato postoje i neki sitniji saveti koji vam mogu pomoći da se posvetite učenju: naspavajte se, jer umorni nećete moći mnogo da postignete; ne trošite vreme na sanjarenje, već svaki put kada odlutate vratite se na kolosek i setite se zašto ste tu; pitajte profesora za pomoć, ako ne možete da podelite oblasti ili ne znate odakle da počnete, sigurno će moći da vam pomogne da nastavite u pravom smeru; osmislite sebi uzor, neku uspešnu ličnost ili prijatelja koji ima odlične ocene i pokušajte da se ugledate na njihov sistem rada.

Nemojte se obeshrabrivati, retko ko uživa u učenju, ali rezultati nekada mogu da budu toliko dobri da potpuno zaboravite na sav napor koji ste uložili da do toga dođete. Ako vam je potreban podstrek i motivacija, upišite Visoku školu za informacione tehnologije i obučite se za jedno od najtraženijih zanimanja današnjice. Ako negde zaškripi, uvek ćete imati profesore koji će vam pomoći da rešite problem.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA