ŽELITE DA BUDETE USPEŠAN PROGRAMER? Evo na šta morate da obratite pažnju!

 
  • 0

Pred vama su neki od aktuelnih trendova u svetu razvoja web aplikacija, za koje bi trebalo da znate, ukoliko želite da se uspešno bavite programiranjem

Ova godina donela je veoma uzbudljive novine i mogućnosti za web programere, zahvaljujući moćnim alatkama za programiranje i konstantnom tehnološkom razvoju, uopšte.

Pred vama su neki od aktuelnih trendova u svetu razvoja web aplikacija, za koje bi trebalo da znate, ukoliko želite da se uspešno bavite programiranjem.

Motion UI

Novi trend od kojeg se očekuje mnogo novina u budućnosti. „Foundation for Apps“ je već sproveo snažne vizuelne povratne informacije, koristeći animaciju. Zajedno sa Motion UI-om, Google-ov Material Design je rastući trend koji će biti mnogo prisutniji, verovatno potpomognut radnim okvirima, kao što je Polymer Project.

Novi izazovi za prilagodljiv dizajn

Iako „nosivoj“ tehnologiji raste popularnost, možemo očekivati nove izazove i u dizajnu uređaja kao što su Apple Watch, Google Glass i Oculus Rift. Podržavanje svakog ekrana bez obzira na njegovu veličinu ili oblik je ono o čemu govori prilagodljivi dizajn. ZURB-ova fondacija se konstantno razvija u „Foundation for Sites”. Semantic UI je novi radni okvir za dizajn koji izgleda obećavajuće, posebno kada je u pitanju dizajn aplikacija.

„Foundation“ – nova osnova za aplikacije

Foundation-ov prvi izlet u svet aplikacija predstavlja novi radni okvir namenjen razvoju „responsive“ web aplikacija. Ovaj radni okvir nudi šablone za aplikacije, integrisana JavaScript razvojna okruženja sa AngularJS-om i Gulp-om. Nove komponente dizajna uključuju i Motion UI flexbox mrežu. Još je rano za priču o uspehu, ali mnogi programeri očekuju velike novine od ovog proizvoda.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Uspon Node.js-a

Veliki pomak u razvoju web aplikacija očekuje se i kada su u pitanju Node.js i drugi JavaScript radni okviri. Node.js je platforma izrađena na JavaScript izvršnom okruženju Google Chrome-a za jednostavnu izradu brzih, skalabilnih mrežnih aplikacija.

Odličan je za aplikacije koje rade u realnom vremenu i iziskuju veće količine prenosa podataka i koje se izvršavaju preko distribuiranih uređaja. Timovi sve više nastoje da koriste jedan programski jezik u radu na web projektima. Node im u tome pomaže, pošto su i front-end i back-end programeri, generalno, kompetentni u JavaScript-u

Web UI komponente

Polymer i ReactJS će postajati sve popularniji, pošto se programeri sve više okreću dinamičkim komponentama za višestruku upotrebu. Facebook-ova ReactJS biblioteka koristi radni okvir i neke moderne tehnike za brzu izgradnju korisničkog interfejsa. Polymer projekat je veći radni okvir koji omogućava da kreirate aplikacije na strani klijenta i uključuje unapred definisan dizajn za mobilne uređaje.

Nove JavaScript funkcije

WebGL 3D će postati sve popularniji pošto pretraživači nastavljaju da povećavaju brzinu i unapređuju sposobnosti. Broj aplikacija koji radi uz pomoć ove tehnologije, potpomognute radnim okvirom kao što je three.js, sve više raste, a verovatno će i nastaviti da ide uzlaznom putanjom.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Tu su i HTML5 JavaScript API, koji će povećati podršku u iOS i Android pretraživačima, zatim i ServiceWorker, koji je odličan za offline upotrebu web aplikacije. Treba pomenuti i Object.observe, koji služi za pokretanje dvosmernog vezivanja podataka u JavaScript MV* radnim okvirima.

Web API

Sve više programera aplikacija gradi web API-je koje upotrebljavaju u svojim aplikacijama i njihovim izvornim aplikacijama. Popularnost web API-ja sve više raste, s obzirom da je jedna osnova koda mnogo lakša za održavanje.

 Jednostranične aplikacije

Prateći rast popularnosti gore navedenih tehnologija, čini se da ćemo videti više jednostraničnih aplikacija. Popularne jednostranične web aplikacije (Gmail, Google Maps, Pinterest i brojne druge) menjaju kriterijume za prilagodljivost web aplikacija prenosivim uređajima, a tako podstiču konkurenciju na kreiranje i ispitivanje u ovom polju.

Uspon Instagrama

Instagram je nedavno prevazišao Twitter po broju korisnika, te se sve više sa „mikro blogovanja“ prelazi na deljenje slika. Programeri bi trebalo da se pozabave kreativnim načinima za deljenje slika i video sadržaja, pošto su sada dostupne i nove tehnologije. Trebalo bi da prate razvoj i trendove unutar drugih aplikacija za deljenje slika, kao što su Pinterest i SnapChat.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Internet of Things (IoT)

Internet of Things je mreža fizičkih objekata koja sadrži ugrađenu tehnologiju da bi oni međusobno komunicirali i sarađivali u svojim okruženjima. Sve više uređaja je dostupno i preko mreže, pa će web programeri biti zaduženi da osmisle nova rešenja za pomoć korisnicima da kontrolišu i komuniciraju sa svojim automobilima, toplotnim pumpama, pećima, tosterima i biljkama.

Mnoge kompanije kao što su Smart Things i LittleBits već imaju komplete koji kućne uređaje čine pametnim, pa se predviđa da će IoT softverska platforma nastaviti da zamenjuje hardver. Iako je veći deo ranijeg entuzijazma bio vezan za high-tech nosive i bežične tehnologije, ove godine očekuje se povećan fokus na softveru, a posebno na cloud servise, da bi se svi ovi senzori povezali, aploudovali podaci i sprovela analiza koja generiše uvid i omogućava efikasnost i komunikaciju između preduzeća. IoT pokret je toliko velik da je nedavno Google-ov predsednik, Erik Šmit, predvideo da će internet „jednostavno samo nestati u budućnosti”, pošto će postati „deo stalnog prisustva”.

Ukoliko želite da se bavite programiranjem i saznate kako da koristite pomenute najnovije tehnologije potražite sertifikovani obrazovni program u domenu programiranja.

(Telegraf.rs)

 

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA