SVI STE JE NAPRAVILI: Ovo je NAJVEĆA GREŠKA u traženju posla!

 
  • 1

Na ovu grešku je, s pravom, ukazala Liz Vesel, osnivač portala za traženje zaposlenja WayUp, namenjenog pre svega diplomcima

Svi imate iskustva sa traženjem posla. Najsrećniji među vama – imaju ga malo manje. Ipak, skoro sa potpunom sigurnošću i bez obzira na ishod, svi ste napravili istu grešku.

Na nju je, s pravom, ukazala Liz Vesel, osnivač portala za traženje zaposlenja WayUp, namenjenog pre svega diplomcima. Njena kompanija je toliko uspešna da joj se namenski obraćaju HR odeljenja Microsoft-a, New York Times-a, Uber-a, Disney-ja i njenog prethodnog poslodavca – Google-a. Ukratko, ona ima dovoljno iskustva da joj u ovom polju zaista treba verovati.

Dakle, imajući u vidu broj poslovnih biografija koje je videla i ličnih intervjuisanja brojnih kandidata, Liz Vesel ističe da su svi oni previše i nepotrebno – skromni. A to može da ima ozbiljne posledice.

Nema boljeg trenutka za hvalisanje od CV-ja i razgovora za posao. Treba da istaknete sve svoje prednosti, da ukažete na sve što ste do tog trenutka postigli i posebno podvučete koliko kompanija dobija ako se odluči za vas. Samo tako možete da ostavite utisak, dovoljno snažan da vas zapamte i među stotinama kandidata.

Šta time postižete? Pokazujete šta umete, ali i da nemate problem ni zadršku kada treba da objasnite šta ste i zašto uradili. Kada se radi o razgovoru za posao, ako sami sebe ne „potapšete po ramenu”, niko neće.

Foto: Profimedia/Panthermedia Foto: Profimedia/Panthermedia

Postavlja se pitanje zašto ste u vrlo važnom trenutku nespremni da se pohvalite onim što ste ostvarili. Vrlo jednostavno: od prvog trenutka kada ste se zainteresovali za volontiranje, praksu ili stalan posao, iznova su vam naglašavali koliko je važno da budete timski igrač. Zato vam je, u najmanju ruku, neobično da preuzmete zasluge, a još češće sami sebi delujete kao da ste nepristojni ili govorite neistinu.

Da ne bude zabune: umeće timske igre je veština neophodna u savremenom poslovanju. Preuzimati zasluge za tuđ rad i zalaganje, danas nije ni pametno, ni poželjno jer se sve može vrlo lako proveriti. Međutim, kada se nalazite pred osobama koje vas intervjuišu za, možda, najbitniji posao u životu, ne smete da zaboravite da su zainteresovani baš za vas, ne za tim s kojim ste sarađivali, bez obzira na postignute uspehe.

Još jedna činjenica govori protiv skromnosti: često nećete imati vremena da se predstavite van poslovnog okruženja, da pričate o interesovanjima i hobijima. Zato morate da ih zadivite baš poslovnim uspesima.

Jeste pomalo neprijatno hvaliti samog sebe, ali ovakve okolnosti čine da je samopohvala neohodna. Niko ne traži da budete arogantni, ali to što sebe možete da doživite i predstavite objektivno jeste važna poslovna veština. I upravo to je ono što treba pametno uvežbati. Naučite da druge postupno vodite kroz svoje projekte. Ako ne umete da ih učinite zanimljivim, prestaje da bude bitno da li ste projekat osmislili i vodili, ili samo kuvali kafu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Treba da pronađete pravu meru: niste čudotvorac, ali jeste neophodni. Kada vas kompanija za koju ste zainteresovani dočeka raširenih ruku, ne zaboravite kako ste dotle stigli. Tako ćete se naći u poziciji onog koji bira. Tada se – uz poznavanje strategije, psihologije, motivacije i rukovođenja – setite i da poštujete one koji poštuju sebe. Koji su umeli da se hvale, ali sa merom.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Data Master

    4. novembar 2015 | 08:51

    Najveca greska je da trazis posao u svojoj zemlji :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA