VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Aplikacije će predviđati želje korisnika na osnovu njihovih navika

 
  • 1

- Softver bi na osnovu toga mogao da šalje komande pametnim stvarima u vašoj okolini. Zvuči kao naučna fantastika, ali je veoma blizu realnosti - napisao je Veselin Jevrosimović u svojoj ovonedeljnoj kolumni

Aplikacije su postale sastavni deo većine ljudi, a one bi uskoro mogle da postanu još naprednije. Naime, očekuje se da će one moći da predviđaju potrebe i želje korisnika na osnovu navika i prethodnog ponašanja, a upravo to će omogućiti dalji napredak "internet stvari" (Internet of things). Upravo o ovoj temi pisao je i Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni u "Informeru".

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Guglov alfabet!

"Šta je to što različite vrste uređaja čini „pametnima“? Pre svega mogućnost brzog procesiranja podataka, ali su ništa manje zaslužni i neprekidna povezanost na internet pomoću koje se dobijaju informacije za obradu, kao i brojni senzori na uređaju – od GPS modula do detektora položaja aparata. Možda prethodna rečenica zvuči rogobatno, ali je poenta da tek prava kombinacija hardvera, softvera i odgovarajućih informacija otvara prostor za maksimalno iskorišćenje tehnološkog napretka.

Zbog toga se mnogi pitaju na koje bi sve načine mreža uređaja i predmeta povezanih u takozvani „internet stvari“ (eng. Internet of things), a pre svega napredni kućni uređaji u pametnom domu, mogli da utiču na svakodnevni život. Postoje i oni koji nude rešenja, poput jednog američkog tima softverskih inženjera koji nameravaju da uvedu neku vrstu revolucije u način na koji funkcionišu aplikacije za „pametne stvari“. Ideja je da funkcionalnosti budu naprednije od onih na modernim telefonima, što mislim da je sasvim realno.

Foto: Promo Foto: Promo

Naime, do sada smo mogli da iskoristimo samo jedan mali deo dostupnih podataka, a ograničenje je obično bio hardver. Sada kada postoje sijalice, saksije, veš mašine i televizori povezani na internet, ograničenje postaje softver. Srećom, u ovoj oblasti inovativnosti nikada nije nedostajalo. To potvrđuju i članovi pomenutog tima koji rade na rešenju koje bi omogućilo da aplikacije predviđaju potrebe i želje korisnika na osnovu navika i prethodnog ponašanja, trenutnih uslova okoline i drugih parametara i informacija. Softver bi na osnovu toga mogao da šalje komande pametnim stvarima u vašoj okolini. Zvuči kao naučna fantastika, ali je veoma blizu realnosti."

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA