Koji programski jezik je za vas?

 
  • 4

Važno je samo jedno – da vas programiranje zaista interesuje i da želite da učite, a mi vam predstavljamo mogućnosti koje vam mogu olakšati da se odlučite

Ako želite da postanete programer, verovatno niste sigurni odakle treba početi izučavanje. Koji programski jezik je najbolji i da li morate da se odlučite za jedan? No, ne treba previše da brinete zbog toga, jer se većina programera susrela sa istim pitanjem. Mnogi se još pitaju da li će uopšte moći da savladaju programiranje.

Odgovor na to pitanje možda je najbolje dala kompanija Code, koja u svojim novim kampanjama upravo želi da pokaže da programiranje može da savlada svako. Njihovi programi uključuju čak i decu. Bitno je samo jedno – da vas programiranje zaista interesuje i da želite da učite.

Kako da izaberete? Pred vama su neke od mogućnosti koje vam mogu olakšati da se odlučite.

Najpopularniji i najisplativiji jezici

Ako vas u programerskom poslu interesuju novčane vrednosti, onda je dobro da počnete od programskih jezika koje poznaju najbolje plaćeni programeri. Dag Vajni, direktor platforme Lynda za onlajn učenje, izdvojio je za sajt „Mašabl” neke od njih.

Po njemu, prvo i neprikosnoveno mesto drži Java. Java je jedan od najpopularnijih programskih jezika za izradu modernih poslovnih aplikacija. Java je takođe glavni jezik koji se koristi za razvoj android aplikacija za pametne telefone i tablete. Tu je i JavaScript, koji koristi svaka moderna internet-stranica.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Ako želite interaktivnost na svojim stranicama na vebu, ovo je pravi izbor. Odmah za Javom ide C # – primarni jezik za razvoj Microsoftovih platformi i usluga. Bilo da želite da radite na modernim aplikacijama za veb pomoću Azure i NET, na aplikacijama za Windows uređaje ili na snažnoj desktop podršci za svoju firmu, C # je najbrži način da se iskoristi sve što Microsoft ima da ponudi.

Na četvrtom mestu je PHP, koji je najpogodniji za izradu aplikacija koje rade sa podacima, a na petom C++ pogodan za desktop softvere, igrice i aplikacije za konzole i mobilne telefone.

HTML5 – novi trend

U poslednje vreme se vodi dosta rasprava o HTML5 i o njegovim mogućnostima. HTML5 omogućuje programerima da na osnovu postojećeg znanja tehnologije veba, poput HTML-a, JavaScripta i PHP-a, stvaraju mobilne aplikacije putem frameworka kao što je Adobe PhoneGap.

Važno je znati da, koristeći cross-platform tehnologije poput PhoneGapa, HTML5 omogućuje programerima da svoje aplikacije napišu jednom, a zatim ih postave na sve veće i važne mobilne platforme, pa i na desktop uređaje.

Magazin „Biznis insajder” navodi da stručnjaci veruju da će HTML5 postati mnogo zastupljenija tehnologija. Manja cena razvoja i mogućnost postavljanja na svim mobilnim platformama i desktop uređajima nesumnjivo idu u korist HTML5. Sama tehnologija s vremenom će biti sve bolja, te stručnjaci veruju da će vrlo brzo HTML5 zauzimati sve veći udeo na tržištu aplikacija. Ipak, rasprave o ovom programu se i dalje nastavljaju, pogotovo kada su u pitanju distribucija, zarada i moć platforme. Takođe, za HTML5 će vam biti potrebna neka prethodna znanja iz programiranja, pa iako je popularan, on možda i nije najbolji izbor za početnike.

Foto: Flickr/ illustir Foto: Flickr/ illustir

Koji programski jezik treba izabrati?

Ne postoji tačan odgovor na ovo pitanje, jer sve zavisi od vas. Odlučite šta vas najviše zanima: desktop aplikacije, veb aplikacije ili mobilne aplikacije. Čak i tada postoji mnoštvo mogućnosti, ali je bitno da pre svega odaberete smer.

Ne morate da brinete, jer to nije konačna odluka koja će vas odrediti kao programera određene vrste zauvek. Kada jednom steknete osnovna znanja i razvijete logičko razmišljanje, neće vam predstavljati preveliki problem to da pređete sa korišćenja jednog jezika na upotrebu drugog.

Većina programera ističe da odluku o programskom jeziku prilagođava potrebama projekta na kojem planiraju da rade. Tako će za neke potrebe koristiti Python, za nešto Javu, a za nešto treće PHP.

Osim toga, neki programski jezici poput Jave vam pružaju mogućnost da radite više vrsta aplikacija. Izbor je stvarno veliki. Što je neki jezik popularniji to je lakše dobiti pomoć od drugih programera. Na kraju, bitno je da se držite nečega što vam je zanimljivo i od čega nećete lako odustati.

Gde možete naučiti programske jezike i njihove mogućnosti? Najbolji, a ujedno i najbrži način za to jeste da upišete specijalizovanu školu za programiranje, kakvih danas ima i kod nas.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    13. avgust 2015 | 16:06

    Drug hajd ne pametuj bogati sta ti znas sta je programiranje dok tako pises... php programera premalo ima, vidim bas si lijepo zpoznat... ios, android, c++, ruby itd... veoma veoma slabo programera... malo se raspitaj prije pises takve gluposti u kometare :) Lijep pozdrav... i @Mile dobro si mu napisao :D

  • Brasa

    11. avgust 2015 | 12:16

    Ko ce da radi ako svi budemo stolicari, filozofi tj. Programeri....... nema tu buducnosti .......struja moze I da nestane......tu je Problem ...a koga ce zanimati programiranje na racunaljke..........aj zdravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA