Pet pitanja na razgovoru za posao za koje se treba spremiti

 
  • 2

Nije preporučljivo da kandidat nauči napamet odgovore i izloži ih. Naprotiv, što su kreativniji odgovori, to će HR menadžer više ceniti tu osobu i povećavati šanse za njeno zaposlenje

Razgovori za posao mogu da budu izuzetno stresni. Od slanja biografije, čekanja na prvi poziv i bilo kakvo obaveštenje da je CV stigao do odgovarajuće osobe, pa do susreta sa osobom zaduženom za ljudske resurse u kompaniji u kojoj ste konkurisali, teško je reći šta je od svega toga najmanje prijatno. Zato smo odlučili da vam olakšamo ove situacije i istražili smo – koja su to najčešće postavljana pitanja na intervjuima za posao.

OVAJ SRBIN IMA POSAO IZ SNOVA: A sada nudi i vama da ga radite i da se OBOGATITE! (VIDEO)

Razgovarali smo sa predavačima studijskog programa Menadžment ljudskih resursa sa Business Academy iz Beograda i oni su nam pomogli da sastavimo odgovore i pomognemo vam da se bolje pripremite za razgovor sa potencijalnim poslodavcem.

Svi oni kažu da je činjenica da postoji određeni šablon u ovoj formi intervjua, ma kakva da je pozicija u pitanju, ma ko bio poslodavac.

Nije preporučljivo da kandidat nauči napamet odgovore i izloži ih. Naprotiv, što su kreativniji odgovori, to će HR menadžer više ceniti tu osobu i povećavati šanse za njeno zaposlenje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mi ćemo pokušati da vam damo određene smernice, odnosno da objasnimo šta je to što bi HR menadžeri želeli da čuju.

Gde pronalazite svoju motivaciju?

U velikom broju slučajeva, prvo što pada na pamet kao odgovor na ovo pitanje jeste – novac. Međutim, poslodavcima ovo zasigurno nije među omiljenim odgovorima. Zato budite kreativni, dajte im neke primere iz svog života, društveno korisne akcije u kojima ste učestvovali, ciljeve koje imate i za koje se zalažete... Ukoliko sve to možete da povežete sa prirodom posla koji biste obavljali u toj kompaniji ili da skrenete pažnju na neke njene primere u kojima vidite sebe, računajte da ste dobili dodatne poene.

Gde vidite sebe za pet godina?

Ovo pitanje se izuzetno često nalazi među favoritima na razgovorima za posao, pa nije na odmet da znate zašto vam je postavljeno. U zavisnosti od vašeg odgovora, HR menadžer koji vas intervjuiše znaće koliko ste ambiciozni, proceniće da li pozicija za koju ste se prijavili može da odgovori vašim ciljevima, odnosno vi njenim, kao i da li imate realna očekivanja od sebe i od svog budućeg poslodavca. Budite mudri, razmislite o mogućem napredovanju ukoliko biste se našli na poziciji za koju ste konkurisali i odgovorite u skladu sa tim.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako organizujete vreme i prioritete?

Kako god da odgovorite na ovo pitanje, bićete analizirani na osnovu opisa koji budete dali. Ukoliko pre svega stavljate porodicu, pružite argumente koji će ubediti poslodavca da to na posao takođe utiče pozitivno – npr. zadovoljstvo na privatnom planu dovodi do dobrih poslovnih rezultata. Ukoliko se pak pre odlučite za posao kao prioritet, objasnite zašto smatrate da je to dobro za ceo kolektiv i da vaša ambicija ne može ugroziti ostale članove tima.

Uvek morate stati iza svojih tvrdnji, a ukoliko zaista verujete u njih, neće biti problem da u to ubedite i druge.

Zašto mislite da ćete biti uspešni u ovom poslu?

Istražite dobro kompaniju u koju dolazite pre nego što se prvi put suočite sa njenim zaposlenima. Procenite njene prednosti, mane, slabosti i ukažite im zašto baš vi možete da rešite njihove probleme i kako vidite da možete uspeti u tome. Otkrijte im vaše ciljeve, objasnite šta biste i kako poboljšali i uvideće da ste dovoljno obavešteni o njihovom poslu. Ako im ponudite rešenja, imaće priliku da i na primeru vide kako ćete ostvariti uspeh na novoj poziciji.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Koliku platu očekujete?

Gotovo svaki poslodavac će postaviti ovo pitanje na razgovoru sa kandidatom. Često će se desiti da prvi poriv bude skroman odgovor, međutim, razmislite dobro. Pre nego što odete na intervju informišite se o prosečnoj plati ljudi na toj poziciji. Zatim dajte veću ponudu. Poslodavac je uvek spreman za pregovore, a ovo je još jedan način da dokažete kako ste sposobni da se zauzmete za cilj koji sebi zacrtate.

Dakle, ono što je važno jeste da zaboravite na tremu. Pripremite se za razgovor, budite svoji, nemojte glumiti da ste nešto što niste i imajte vere u sebe. Ukoliko vam sve ovo ipak zvuči previše stresno, uvek možete odlučiti da se nađete sa druge strane i da vi budete taj koji intervjuiše. U tom slučaju, saznajte nešto više o studijama HR-a i razmislite o ovoj profesiji kao o rešenju za vašu karijeru.

(Telegraf.rs)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lola

    3. avgust 2015 | 15:48

    Pali u Evropi ali ne ovde. Mala bili čiku je primerenije kod nas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA