ELEKTRONSKO POSLOVANJE: Ovo je profesija za sigurnu budućnost. Evo kako je možete naučiti!

 
  • 0

Onog trenutka kada uključite kompjuter i konektujete se da biste radili, vi ste deo sveta elektronskog poslovanja

Kad na osnovu izveštaja portala za statistiku Statista znate da skoro polovina korisnika interneta kupuje onlajn i da brojka onlajn kupaca, koja trenutno premašuje milijardu, iz dana u dan raste, tada ne čudi tvrdnja da je budućnost poslovanja u digitalnom svetu.

Kompanija Forrester Research izveštava da je već početkom ovog veka svetska zarada putem elektronskog poslovanja prešla 5,5 milijardi evra, a tokom poslednjih nekoliko godina, skoro tri četvrtine ukupne trgovine u Evropskoj Uniji obavljeno je putem interneta.

Više nego očigledno jeste da je procenat primene elektronskog poslovanja u stalnom porastu.

Kada se kaže elektronsko poslovanje, ne misli se samo na kupovinu ili prodaju, već na celokupnu digitalnu delatnost pojedinca ili kompanije: oglašavanje na internetu, učenje na daljinu, pružanje programerskih ili dizajnerskih usluga i još mnogo toga.

Onog trenutka kada uključite kompjuter i konektujete se da biste radili, vi ste deo sveta elektronskog poslovanja.

Foto: Nenad Pavlović Foto: Nenad Pavlović

Kako postati stručnjak za elektronsko poslovanje?

Zbog sve većeg prisustva u svakodnevnom životu, eletkronsko poslovanje je ušlo i u formalni obrazovni sistem. Danas se ovaj fenomen izučava kao poseban program na nekim obrazovnim ustanovama, kao što je Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS, koja školuje kadrove za elektronska zanimanja budućnosti.

Studiranje na ITS-ovom programu Elektronsko poslovanje obučava buduće internet profesionalce da ovladaju različitim oblastima elektonskog poslovanja, kao što su elektronska uprava, elektronska trgovina, sistem plaćanja u elektronskom poslovanju, internet marketing, poslovni informacioni sistem, menadžment i informacione tehnologije.

Ovaj program upoznaje studente sa pravilima funkcionisanja modernog biznisa, pružajući tehnička znanja u domenu programerskih alata i baza podataka, što je osnova za bavljenje bilo kojom privrednom granom.

Kroz trogodišnji akademski modul, studenti izučavaju više od 30 predmeta među kojima su: Sistemski i korisnički softver, Komunikacione tehnologije, Mobilne tehnologije, Poslovne, grafičke i multimedijalne aplikacije sa web dizajnom, Teorija web dizajna, Sociološki aspekti računarstva, IT poslovanje i preduzetništvo, Osnove menadžmenta, Elektronska trgovina, Java i PHP programiranje, Poslovna komunikacija, Marketing i internet marketing, Pravo u elektronskom poslovanju i još mnogo toga.

Foto: M. Đorđević Foto: M. Đorđević

Zbog saradnje ITS-a sa brojnim kompanijama poput Comtradea, studenti imaju najbolju praksu i mogućnost da sva stečena znanja provere kroz rad u korporativnom okruženju, usklađenom sa najvišim internacionalnim standardima profesionalizma.

Elektonsko poslovanje treba svakoj kompaniji

Ova oblast je u upotrebi u svakoj kompaniji koja prati zahteve tržišta, pa su i stručnjaci za elektronsko poslovanje cenjeni i traženi.  Oni su obavezni deo stručnog kadra u svakoj kompaniji koja praktikuje e-commerce, e-government, e-banking, e-learning, analizu podataka u poslovanju, search engine, reklamiranje na internetu, sisteme plaćanja na internetu, poznavanje pojavnih oblika sajber kriminala i slično.

Poznavanje i veštine elektronskog poslovanja karta su za ulazak u korporativni sistem. Ukoliko se dvoumite, donesite odluku i uložite u svoju budućnost.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA