OD SIROMAŠTVA DO MILIJARDI: Džang Ksin je najbogatija Kineskinja, a njena životna priča će vas inspirisati!

 
  • 5

Njenu imovinu magazin „Fortjun“ procenjuje na 3,6 milijardi, po čemu je bogatija od Donalda Trampa, Opre Vinfri i Stivena Spilberga

Džang Ksin je istinski primer toga kako je ipak moguće od radnice u fabrici postati milionerka. No, Džang Ksin svoje milione nije stekla nikakvim slučajem ili srećom, već radom i uspešnim poslovanjem sa nekretninama, a postala je uzor mnogim poslovnim ženama u svetu.

Njenu imovinu magazin „Fortjun“ procenjuje na 3,6 milijardi, po čemu je bogatija od Donalda Trampa, Opre Vinfri i Stivena Spilberga. Možda vam i dalje zvuči neverovatno, zato vam predstavljamo priču o uspehu Džang Ksin.

„Soho Čajna limited”, osnovana 1995. godine, najveća je kompanija koja se bavi nekretninama u Kini. Džang Ksin, koja je nekada radila u Goldman Saksu, i njen suprug Pan Šij, koji je radio u Ministarstvu nafte, odlučili su da pokrenu ovaj biznis, iako su im mnogi savetovali da to nikako ne čine.

- Najgori savet koji sam dobila bio je: ‘Nemojte da radite sa svojim suprugom. Brak i posao ne treba da se mešaju’. Ne možete zamisliti koliko mi je ljudi to reklo. Ali to je tako sužen pogled na odnose. U našem slučaju, mislim da naš poslovni uspeh sa nekretninama proizlazi upravo iz našeg prijateljstva - navodi Džang Ksin za magazin „Fortjun“.

Printskrin: Youtube/CBS News Printskrin: Youtube/CBS News

Vreme je da žene preuzmu inicijativu u poslovanju

Na Forbsovoj listi 24 milionerke koje su svoje bogatstvo same stekle nalazi se čak pet Kineskinja i jedna žena iz Hongkonga. Džang Ksin kaže da je tako zato što žene njene generacije u Kini nemaju visoko poreklo i znaju kako je živeti u nemaštini i preživeti Kulturnu revoluciju.

Džang Ksin je jedna od njih. Rođena je u vreme režima Mao Cedunga, a njeni roditelji su bili poslati na „prevaspitavanje“. Odrasla je u siromaštvu i sa 14 godina je počela da radi u fabrici izrađujući igračke, male elektronske uređaje i garderobu. Pokušala je da uštedi novac i ode u Englesku kako bi se obrazovala. Uspela je da dobije stipendiju za Kembridž, gde je završila ekonomiju, a zatim se zaposlila na Vol stritu u kompaniji Goldman Saks. No, umesto da ostane u „zoni komfora“, Džang Ksin je odlučila da se vrati u Peking, gde je bio njen muž, i da pokrene kompaniju Soho.

- U novije vreme Kini je dato mnogo neverovatnih prilika. Žene su samo zgrabile ponuđene šanse. Kina je zemlja prepuna suprotnosti, pa imamo mnoštvo problema, iz kojih se vrlo lako rađaju prilike, ukoliko se ti problemi reše na pravi način. Mislim da je to ključ uspeha čitave zemlje, ne samo uspeha žena - navodi Džang Ksin.

Printskrin: Youtube/CBS News Printskrin: Youtube/CBS News

Kako poslovati u krizi

- Kada smo primetili prvi talas ekonomske krize, znali smo da će se nastaviti i produbiti. Smanjili smo kupovinu i prodali smo neke od sporednih nekretnina koje nam nisu ključne u poslu - navodi Džang Ksin. Ona napominje da je u vreme krize prodaja neophodna, jer je bolje imati spreman novac.

- Tržište će se sigurno oporaviti u nekom trenutku, a želimo da tada imamo novac - kaže Džang Ksin.

Pametno  balansiranje u poslu je ključno

Jedan od razloga uspeha kompanije leži i u tome što su Džang Ksin i njen suprug veoma dobro poznavali poslovnu okolinu i tržište. Kada je kompanija iznenada prešla sa poslova kupoprodaje stanova na komercijalne prostore, iako  su  cene stanova i dalje rasle, to je zbunilo mnoge. Džang Ksin objašnjava da je poslovanje sa stanovima postalo izuzetno politizovano, jer je smeštaj brojnog stanovništva u Kini socijalno pitanje. Tako su pretpostavili da će pekinške mere štednje najviše uticati na tržište stambenih nekretnina, dok će komercijalni sektor nastaviti da ima veliku slobodu u poslovanju.

- Mogli smo da naslutimo da će doći do ovakvih mera još nekoliko godina ranije, tako da smo se na vreme namerno udaljili od posla sa stambenim nekretninama. Sve što ima veze sa privatnim stambenim posedima može da izazove socijalne proteste - kaže Džang Ksin.

Printskrin: Youtube/CBS News Printskrin: Youtube/CBS Ne

Problem stambenih nekretnina pokreće i otvara nova i bitna pitanja, kao na primer, dokle će cene moći da rastu i da li će i kako će političari to da zaustave.

- Vladina politika neprestano se bavi drugim pitanjima i postavlja pred nas nove uslove, pa smo odlučili da poslovanje preselimo u oblast u kojoj ćemo neometano moći da primenjujemo naše veštine u modernizaciji i razvoju. Politika je postala razorna i konfuzna za poslovanje, pa smo se od nje sklonili - objasnila je ona.

Džang Ksin je danas simbol uspešne žene ne samo u Kini nego u celom svetu, a  uticala je na oblikovanje mnogih modernih urbanih okruženja Kine. Logo njene kompanije „SOHO“ može se videti na većini velelepnih zgrada u Pekingu. Zajedno sa Donaldom Trampom, Li Šau Ki, Donaldom Brenom i mnogim drugim možda ne toliko poznatim uspešnim privrednicima, Džang Ksin je samo jedna od najbogatijih i najuspešnijih koji su stekli milijarde na nekretninama, bilo da su ulagali u izgradnju ili se bavili prometom. Zajedničko svima njima jeste to da odlično poznaju sve aspekte investiranja u nepokretnosti, prometa nepokretnosti i da su svesni toga da su nekretnine uvek unosan posao.

Dakle, ukoliko želite da budete jedan od njih, da poslujete u rangu sa najboljima, neophodno je da imate sveobuhvatna stručna znanja iz menadžmenta, posredovanja i investicija u oblasti nepokretnosti. Ako želite da steknete veštine i znanja koji će vam pomoći da postanete uspešni u poslu sa nekretninama, više o tome možete saznati ovde.

Foto: Wikipedia/Sohochina Foto: Wikipedia/Sohochina

Uspešne žene su osvojile i današnji svet informacionih tehnologija. Marisa Majer, Meg Vitman, Virdžinija Rometi – uz najveće tehnološkove brendove (Yahoo, HP, IBM...) danas idu i imena predstavnica lepšeg pola, žena koje se nalaze na čelu ovih giganata. Nije čudo da se i kod nas sve više dama odlučuje za karijeru u ovom sektoru. Na Visokoj školi za informacione tehnologije ITS broj devojaka se od 2008. godine do danas šest puta uvećao, a predviđa se da će već u naredne dve godine odnos muških i ženskih kolega biti izjednačen.

Ako ste hrabri i želite da pravite karijeru u sektoru informacionih tehnologija, kvalitetne obrazovne programe možete pronaći ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA