NAPRAVILI STE SOPSTVENU APLIKACIJU? Evo kako da je plasirate na tržište!

 
  • 3

Ispratite ove korake i vaša aplikacija će brzo ugledati svetlost dana

Ako ste developer i napravili ste veb aplikaciju onda sigurno želite da je podelite sa svetom. Ispratite ove korake i vaša aplikacija će brzo ugledati svetlost dana.

Potražite pravi domen.

Domen je ključna reč sa sufiksom poput .com, .org ili .net. Često se naziva i TLD (top-level domain). Pronaći dostupan domen je teže nego što mislite. Većina je nedostupna, jer ih je neko već kupio.

Evo nekoliko pravila koje treba da imate u vidu kada tražite naziv za domen.

Izaberite domene koji se završavaju ekstenzijom .com. Razlog jeste praktične prirode – lakše se pamti.

Potražite naziv koji se lako piše i izgovara. Sajtovi poput amazon.com ili yahoo.com smanjuju mogućnost konfuzije koju stvaraju imena poput flickr, airbnb ili tumblr. Iako imena pomenute trojke danas gotovo svi znaju da napišu ispravno, jer je reč o globalno poznatim brendovima, za početak je bolje osigurati da se izabrano ime lako piše, a još lakše pamti.

Foto: Profimedia/Fancy Foto: Profimedia/Fancy

Ne koristite više od 12 karaktera kako biste šansu za grešku sveli na minimum i olakšali kucanje putem prenosnog uređaja.

Dobro razmislite o ključnim rečima koje ćete uključiti u svoj domen.

Registrujte domen.

Kada pronađete domen koji vam se dopada, teži deo posla je završen. Sada je na redu registracija. Cena varira, sa donjom granicom od 8 dolara godišnje. Ponekad snabdevači nude popuste ukoliko izaberete i hosting.

Neke od poznatih kompanija za registrovanje jesu NameCheap, GoDaddy i Hover. GoDaddy je dosta popularan u Srbiji, a inače je u pitanju servis koji opslužuje više od 60 miliona domena.

Foto: Flickr/ kirainet Foto: Flickr/ kirainet

Korišćenje vebhosta

Vebhost omogućava da vaš sajt bude dostupan putem World Wide Weba. Za lične sajtove, cena vebhosta ne bi trebalo da pređe 20 dolara mesečno, a moguće je pronaći ih za svega 5 dolara. Kada govorimo o profesionalnim sajtovima, cena varira u zavisnosti od saobraćaja, dodatnih usluga i pouzdanosti.

Ispod ponuđene opcije nude basplatan hosting plan, ali će vam naplatiti da skinete reklame koje se automatski pojavljuju.

Wordpress je popularan besplatan servis za lične i profesionalne sajtove. Obilje tema i mogućnost izmene putem CSS-a dozvoljavaju vam da prilagodite izgled sajta svojim željama.

TumblrSajt popularan zbog kratkog sadržaja i fotografija koje se lako implementiraju. Jedno je od idealnih rešenja za blog.

Foto: Flickr/ iLikeSpoons Foto: Flickr/ iLikeSpoons

Weebly –Slično Wixu i Squarespaceu (koji se plaća), ovaj sajt vam omogućava da lako napravite profesionalnu veb stranicu i njenu vizuelnu temu prilagodite preko HTML-a i CSS-a.

Kada govorimo o onlajn svetu, pravog kraja zapravo i nema. Sve što postavite mora se stalno ažurirati i unapređivati. Baš zbog toga, svakom programeru može biti korisno da ovlada veštinama veb dizajna. Obrazovne programe u ovom domenu možete pronaći ovde.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA