BAVITE SE PROGRAMIRANJEM? Ove aplikacije za Android MORATE da instalirate!

 
  • 1

Ako ste vlasnik prenosnog uređaja sa operativnim sistemom Android, evo nekoliko aplikacija koje vam mogu pomoći da ostanete u formi sa programiranjem

Ako ste programer, vaš laptop i desktop računar predstavljaju vaš radni prostor. Barem je ovo pravilo važilo do nedavno. Danas, u eri smart telefona i prenosivih kompjutera, čini se da je sve portabl ‒ pa i sam proces programiranja.

Programiranje zahteva dosta prakse i kontinuitet, pa svako odvajanje od kompjutera donosi gubitak rutine. Kao i za kvalitetno obavljanje bilo kog posla, potrebno je održavati kondiciju.

Najbolji način da stalno ostanete u kontaktu sa poslom jeste da programiranje uvek „nosite” sa sobom. Danas to ne znači da se ne smete odvajati od vašeg laptopa, jer postoji obilje korisnih aplikacija koje omogućavaju da se vašim poslom bavite gde god da se nalazite.

Ako ste vlasnik prenosnog uređaja sa operativnim sistemom Android, evo nekoliko aplikacija koje vam mogu pomoći da ostanete u formi sa programiranjem.

C Programming Quiz

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ukoliko se bavite C programiranjem ili tražite način da dodatno izbrusite svoje veštine, ova aplikacija će vam pomoći, a istovremeno vas i zabaviti. C Programming Quiz dozvoljava vam da na interesantan način testirate svoje znanje iz C-a.

HC-16C Programmer’s Calculator

Emulacija čuvenog HP-16C RPN programerskog računara dozvoljava vam da radite matematiku. Program prikazuje decimalni, heksadecimalni zapis i još mnogo toga. Iako nije u pitanju alat za samo programiranje, sigurno je da će vam ova aplikacija olakšati probleme kodiranja.

Programmer Keyboard

Ako ste počeli da programirate na Androidu, sigurno ste se već susreli sa problemom tastature koja je više prilagođena brzom kucanju smajlija nego ispisivanju linija koda. Stoga, Programmer Keyboard može biti pravo rešenje za vas. QWERTY raposred tastera sa Ctrl i Alt dugmićima, kao i strelicama, jesu ono što profesionalnom koderu može da nedostaje kada radi preko mobilnog uređaja. Ova korisna aplikacija je i u svojoj beta fazi bila prilično stabilna, bez „bagova” i što je najvažnije ‒ potpuno besplatna.

DroidEdit

Foto: Flickr/Janitors Foto: Flickr/Janitors

Dobar koder se nikada neće zadovoljiti sa prosečnim editorom za tekst. DroitEdit je besplatni editor koji vam dozvoljava da pišete kod zajedno sa kompletnim obeležavanjem sintakse. Pored isticanja kodova za Ruby, Javu, C, C++ i skoro sve dominantne programske jezike, ova aplikacija takođe dolazi sa nekoliko tema i podrškom za šifrovane karaktere. Ako besplatna verzija nije dovoljna za vaše potrebe, treba da znate da pro verzija vredi, jer sadrži zanimljive dodatke poput podrške za Dropbox.

C4droid

C4droid je C kompajler za Android. Ukoliko dosta pišete u C ili C++ aplikacijama na vašem Android uređaju, ova aplikacija će vas poštedeti učitavanja vaših izvornih fajlova na kompjuter i njihovog sastavljanja. Iako nije besplatna, ova aplikacija je prilično korisna za programere koji su „u pokretu”.

Hacker’s Keyboard

Isto kao kod pomenute tastature, ova aplikacija na vaš Android uređaj donosi iskustvo kucanja na računaru. Namenjen prevashodno tablet računarima, Hacker’s Keyboard dolazi sa kompletnom QWERTY tastaturom zajedno sa Alt, Ctrl, pa čak i tasterima za funkcije.

Foto: Flickr/ Jason A. Howie Foto: Flickr/ Jason A. Howie

Kao što vidite, malo po malo se i svet programiranja seli na pametne telefone i druge prenosne uređaje. Ako se interesujete za karijeru programera, danas, pored kvalitetnog obrazovanja iz oblasti IT-ja, morate ispratiti i trendove poput opisane tranzicije ka mobilnom svetu. Nadamo se da će vam ove aplikacije na tom putu pomoći.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA