Zbog ovoga treba da imate što više poslovnih kontakta

 
  • 0

Umrežavanjem stičete prijatelje, kolege i saradnike, dobijate šanse za posao i mogućnosti da rešite svoje probleme. Pored toga, vreme provodite kvalitetno, okruženi ljudima čije vam društvo prija i imponuje

Umrežavanje osim što je u pitanju zabavna aktivnost, može biti ključna za uspeh u poslu i lični napredak. Vođenje biznisa zahteva mnogo vremena i energije. Ako planirate da postanete preduzetnik, morate stvoriti mrežu saradnika i prijatelja sa kojima ćete razmenjivati pozitivnu energiju. Okružujući se sebi sličnima na nivou strasti i ambicija, povećaćete šansu da napredujete individualno, ali i kao grupa.

Ali, to nije jedina korist od umrežavanja. To je tek početak.

Razmena znanja unutar mreže

Umrežavanje vam daje priliku da pravovremeno dobijete iskreni komentar za vaše ideje ili savet. Istovremeno, u kontrasmeru, vi svojim iskustvom možete pomoći saradnicima  još veći kredibilitet. Velika je verovatnoća da ćete u svom okruženju pronaći one koji su već prošli putem kojim ste se vi zaputili. Konsultujte se sa njima i možete izbeći sve nevidljive zamke i greške u koracima.

Poslovne prilike

Prilike i šanse unutar mreža dolaze i kada im se ne nadate. Stalno je nekome od vaših kontakata ili njihovih saradnika potrebna usluga koju pružate. I oni će, kada ih pitaju, po automatizmu, predložiti vas kao nekoga kome veruju, nekoga iz svoje mreže.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Naravno, garancija da će se svaka šansa realizovati nema, ali je važno biti spreman i prepoznati priliku.

Nove veze, nove preporuke

Mrežu ne čine samo vaši kontakti. Kontakti vaših kontakata polako postaju i vaši. Mreže koje niste gradili postaju postaju delovi vaše, a vi postajete njihov deo, i tako u nedogled.

Mnogo puta ćete biti u prilici da pomognete nekome iz vaše šire mreže. Tu osobu čak i ne morate direktno poznavati, ali vas upravo ona može preoporučiti klijentu koji vam može promenitit život. Nemojte propustiti priliku da pomognete. Na taj način ne samo da ćete učvrstiti postojeće odnose, već ćete i povećati sopstveni kredibilitet unutar čitave mreže.

Jačanje samopouzdanja

Stalnim umrežavanjem bićete prinuđeni da konstantno razgovarate sa najrazličitijim ljudima. Mnogi od njih biće eksperti u svojim oblastima, mnogo iskusniji od vas. Kroz kontakt sa ovakvim ljudima povećava se samopouzdanje. samopouzdanje. A za vlasnika biznisa ili preduzetnika bilo koje vrste od vitalnog je značaja da ostane samouveren. Kako u razgovoru s klijentima, tako i u donošenju odluka, jer, u pitanju su aspekti na kojima počiva uspeh.

Povećana i vidljivost i kredibilitet

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Biti vidljiv i na pravi način privlačiti pažnju su možda i najveće dobiti efektnog umrežavanja. Ako ste redovni posetilac konferencija i drugih društvenih događaja,  vremenom će početi da vas prepoznaju. U razgovorima i komentarisanju aktuelnih tema proširićete mrežu, ali i povećati vidljivost. Tako polako možete steći ugled eksperta i, što je za negovanje biznisa još važnije, pouzdane osobe. Nesebično davanje saveta kad im je mesto ili deljenje iskustava i informacija onima koji ih zatraže su najbolji način da stvorite sliku o sebi.

Umrežavanjem stičete prijatelje, kolege i saradnike, dobijate šanse za posao i mogućnosti da rešite svoje probleme. Pored toga, vreme provodite kvalitetno, okruženi ljudima čije vam društvo prija i imponuje. Pri tom postajete bolja i samopouzdanija osoba.  Razloga da počnete ili nastavite je bezbroj. Što pre krenete, to će biti bolje i za vas i za ljude iz vaše buduće mreže uspešnih ljudi.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA