Uz pomoć ovih saveta ćete ostvariti sve svoje snove!

 
  • 0

Zapamtite − moguće je ostvariti svoje snove bez napuštanja posla. Ovih 6 koraka vam mogu pomoći da to i uradite

Da li se trenutno nalazite na poslu koji podrazumeva rad od 9h do 17h? Da li je u pitanju posao koji ne volite, ali i ne pomišljate da ga u eri nezaposlenosti napustite jer plaća račune? Da li biste voleli da jurite svoje snove, a zadržite stabilan prihod?

Ako je odgovor na ova pitanja potvrdan, a vaši dani protiču u sanjarenju o vikendu, možda je vreme da učinite korak napred. Zapamtite − moguće je ostvariti svoje snove bez napuštanja posla.

Evo 6 koraka koji vam mogu pomoći da to i uradite.

Imajte viziju

Ovo uopšte nije isprazna floskula. Naprotiv. Svako ima svoj pogled na svet. U čemu se sastoji vaša definicija uspeha? Neko voli da posao bude usko vezan za putovanja i ne buni se da radi non-stop dokle god nije u kancelariji, dok je za drugog finansijski aspekt ključan. Nema pogrešnog odgovora. Treba samo da pronađete svoju zvezdu vodilju i da je se držite.

Ali − oprez! Ukoliko niste sigurni kuda idete i šta želite od života, može vam se lako desiti da krenete stranputicom i završite još manje srećni nego što ste sada. Zato je u ovoj fazi apsolutna iskrenost obavezna. Da li vam je zaista potreban ogroman novac? Mnogi su u to ubeđeni, pa provedu životni vek jureći ga, a kada ga konačno sustignu ispostavi se da se malo toga promenilo.

Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

Pronađite svoju viziju i držite je se. Fokus.

Napravite sled akcija i radite na motivaciji

Kada ste sigurni u to šta želite od života, treba da smislite kako stići do ostvarenja tog cilja. Za ispunjenje svake, pa i najnerealnije vizije, potrebno je pažljivo planiranje.

Bez zaletanja. Najpre proučite sve relevantne izvore. Čitajte o drugima koji su ostvarili san sličan vašem. Pre određivanja koraka, posvetite se svemu što će vam pomoći da održite motivaciju.

Jasno definišite dnevne obaveze

Svakog dana. Danas za sutra. Nema šale. Vreme da se posvetite ostvarenju vašeg sna je limitirano. Uzmite sve faktore u obzir i krenite u planiranje. Samo najvažniji zadaci. Ostalo slobodno odbacite.

Budite strpljivi

Uspeh preko noći postoji, ali čak i iza takvog uspeha najčešće stoji dugo planiranje. Zato − korak po korak. Žrtvovanje je sastavni deo uspeha. Ali ako strateški pristupite celoj stvari, postoje dobre šanse da nećete morati da se odreknete baš svega.

Ostanite disciplinovani

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bez samodiscipline nikada nećete ništa uraditi kako treba. Naročito ako ste u osmočasovnom režimu rada. Voditi svoj biznis zahteva čvrstinu i sposobnost da kontrolišete okolinu koliko je to moguće. Samim tim i sebe.

Naravno da će uvek postojati stvari koje su van vaše kontrole. Za uspeh je potrebno da ovakve probleme prevaziđete. Počnite od trenutnog rešavanja banalnih stvari − ne radi vam internet − idite u kafić. Šta god da je potrebno. Većina ljudi prenaglašava ovakve sitnice. Ako uspete da prebrodite male probleme, daleko ste ispred većine.

Vreme koristite pametno

Koliko vremena svakodnevno gubite?

Ako proveravate Twitter da biste videli koliko se novih pratilaca  pojavilo u poslednjih par sati, pametnije je da izbrišete aplikaciju. Fokusirajte se na one aktivnosti koje donose konkretne rezultate. Njima posvetite najviše vremena, a ostalo eliminišite. Voren Bafet favorizuje sistem eliminacije kao jedan od ključeva uspeha.

Ako vas čeka gomila zadataka, a vi odgovarate na e-mailove, samo se zapitajte šta time konkretno postižete i sve će odmah biti jasno. Samo iscrpljivanje. Ništa više.

Koristite svaki slobodan sekund da završavate obaveze koje bi vas u protivnom sačekale sutra u najnezgodnijem trenutku. Ako želite da postanete vlasnik biznisa ili radite na nekom drugom snu, a zadržite trenutni posao, ne treba mnogo mudrosti da se shvati koliko je svaki slobodan trenutak dragocen. Zaista ih je malo. Iskoristite ih što je moguće više.

Uvek gledajte napred

Šta god da je vaš san, ostvarenje neće biti lako. Ali uz poštovanje svih predloženih koraka, velike su šanse da uspete. Plan koji definišete danas pokušajte da u potpunosti ispoštujete. Samo postupno. Zapamtite da režim „sve odjednom” ne pije vodu.

Za kraj − reči Bila Gejtsa kao dobar motivator − „Ako ne budete gradili svoje snove, neko će vas angažovati da gradite njihove.”

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA