IT JE BUDUĆNOST: Comtrade i ITS predstavili svoja savremena rešenja u obrazovanju (FOTO)

 
  • 0

Danas je u Beogradu otvorena dvodnevna konferencija o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju. Konferenciju su organizovali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanski savet, PKS i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva

Uvođenje i unapređivanje savremenih tehnologija u obrazovanju i razvoj digitalne pismenosti prioritet su u savremenom društvu, poručeno je danas na otvaranju dvodnevne konferencije i sajma o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković rekla je da je veliki značaj upotrebe tehnologija u obrazovanju, jer se tako obrazuju učenici za 21. vek. Nove tehnologije se, kako je navela, moraju pametno koristiti i u svrhu unapređenja obrazovanja, a ne samo zabave.

- Mi kao država nastojimo da podstaknemo pametnu upotrebu tehnologija u obrazovanju - rekla je Marković u Belexpocentru.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, rekao je da je ovo već drugi put da se organizuje ta konferencija i da je veoma zadovoljan učešćem osam kompanija iz Velike Britanije. Kif je rekao da je na ovogodišnjoj konferenciji, koja može da se prati onlajn, dvostruko veći broj učesnika i gostiju u odnosu na prošlu godinu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Direktor Britanskog saveta Toni O' Brajan istakao je da u Velikoj Britaniji deca od pete godine počinju da uče programiranje i da im to omogućava da nauče ne samo šta je tehnologija, nego i kako da je koriste.

Na konferenciji su svoje ideje u obrazovanju predstavile i neke od domaćih kompanija i škola, među kojima su Comtrade, ali i Viša škola za informacione tehnologije ITS.

Prema rečima dr Bojana Ristića, direktora ITS-a, ova škola od svog nastanka prati trendove u savremenom obrazovanju. Učenici imaju pristup platformi za podršku učenju, gde mogu da testiraju svoje znanje pre nego što izađu na ispit ili kolokvijum, svi materijali se nakon nastave postavljaju na studentski portal u elektronskoj formi, odakle im studenti vrlo lako i brzo mogu pristupiti. Takođe je dostupna i aplikacija za pametne telefone, a uskoro će svi studenti na predavanjima koristiti i Tesla tablete.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tablete u nastavi već godinu dana koristi Srednja škola za informacione tehnologije ITHS, a Tesla tabeti koje će koristiti studenti ITS-a biće specijalna serija koja će na pozadini imati ugraviran logo škole.

Danas su predavanje na štandu ITS-a održali dr Svetlana Anđelić (Interaktivne nastavne metode na ITS), dr Marko Vulić (Uloga CRM alata u elektronskom obrazovanju) i mr Ana Stanković (Računarski interaktivni tutorijala kao edukativna metoda). S obzirom da će se konferencija održati i sutra, u subotu 28. februara, štand ITS-a je takođe spremio još nekoliko zanimljivih predavanja.

Naime, u 11 sati će Nikola Dragović održati predavanje na temu "Primena tablet uređaja u nastavi", zatim će u 13 časova predavanje održati dr Marko Nikolić na temu "Programiranje i umetnička kreacija", da bi u 15 sati poslednje predavanje na ovogodišnjoj konferenciji održao dr Velimir Dedić na temu "Informacione tehnologije i učenje matematike".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kompanija Comtrade je na ovogodišnjem sajmu nastupila zajedno sa kompanijom IBM. U skladu sa tim, ove dve kompanije održaće i jedno predavanje u glavnom program, i to u subotu 28.02. u 9.30 sati.

Predavanje će održati Pol Frejer iz IBM-a, a prezentacija se zove "Zašto je svetu potreban Watson?".

Na predavanju će tema biti razvoj novog programskog jezika "Watson". "Watson" je kognitivna tehnologija koja procesuira informacije na način koji je više karakterističan za ljudska bića nego za kompjutere—razume prirodan jezik, stvara hipoteze na osnovu dokaza i uči u hodu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Pol Frejer je iskusni profesionalac sa više od 30 godina iskustva u oblasti informacionih tehnologija, od kojih je više od 15 proveo na različitim pozicijama u okviru kompanije IBM. Trenutno se nalazi na poziciji menadžera za evropske akademske inicijative u Velikoj Britaniji. Podstiče svoju publiku da koristi najnovije kognitivne metode i tehnologiju kako bi studenti koji završavaju fakultet imali prave veštine za zaposlenje u današnjem radnom okruženju koje se veoma brzo menja.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo prosvete, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Britanski savet, PKS, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva uz podršku kompanija.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA