MATEMATIKA NIJE BAUK: Evo kako da lako savladate najteži predmet u školi!

 
  • 6

Problem sa matematikom nemaju samo deca u Srbiji. Slični rezultati su u gotovo svim okolnim zemljama, dok su u Americi pokrenute najrazličitije studije kako bi se otkrio uzrok jako loših rezultata iz ovog predmeta

Na sam pomen reči „matematika” većina dece se mršti, naglo dobija bolove u stomaku ili temperaturu. A ni samim roditeljima nije ništa bolje.

Analiza uspeha oko 66.000 učenika koji su u junu 2014. završili osnovnu školu pokazuje da je u šestom, sedmom i osmom razredu prosečna ocena iz matematike − 3,3. S druge strane, ocene iz jezika su između 3,7 i 4,00, dok im malo nedostaje do odlične ocene iz tehničkog (4,4), a koju dobijaju uglavnom iz muzičkog, likovnog i fizičkog vaspitanja.

Problem sa matematikom nemaju samo deca u Srbiji. Slični rezultati su u gotovo svim okolnim zemljama, dok su u Americi pokrenute najrazličitije studije kako bi se otkrio uzrok jako loših rezultata iz ovog predmeta. Ispostavilo se  da su problemi vrlo često isti, nezavisno od toga na kojoj strani sveta učimo.

Problem 1:

Studije su pokazale da deca uglavnom ne razumeju samu svrhu matematike i teško je povezuju sa konketnim životnim situacijama. Kao sa većinom problema, pa i matematičkih, rešenje je upravo u promeni pristupa.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Rešenje 1:

Bilo da ste predavač ili roditelj, vaša je obaveza da ovu materiju približite deci. Matematika nije bauk. Objasnite da matematiku ne čini samo gomila brojeva, čudnih slova i znakova. Povežite je sa stvarima koje deca vole: da nije matematike ne bi bilo ni kompjutera, ni igrica, ni interneta, njihove omiljene puzzle slagalice se ne bi mogle složiti, autići ne bi mogli da se voze, kuća ne bi stajala pravo, muzika ne bi zvučala skladno − približite matematiku pojavama u realnom svetu i sve to u zavisnosti od uzrasta deteta. Kada jednom shvate da su matematički proračuni u osnovi gotovo svega što ih okružuje, i sami će osetiti potrebu da saznaju kako su sve te stvari povezane, jer deca vole da istražuju i dolaze do saznanja kako svet funkcioniše.

Problem 2:

Koliko je bitno zainteresovati decu za matematiku, toliko je bitno i stečeno interesovanje održati. Naravno, to je vrlo često teži deo posla. Osim što oduzima dosta vremena, rad roditelja sa detetetom na matematičkim problemima moguć je do određene dobi. Kasnije, ukoliko i vi sami niste matematički stručnjak, ne možete im pomoći u rešavanju problema. Rešavanje tog problema često zahteva angažovanje privatnih profesora, za koje ne možete biti sigurni koliko će želeti da nastave sa vašim kreativnim pristupom.

Rešenje 2:

Zahvaljujući internetu ovo postaje lako rešiv problem. Nedavno pokrenut sajt  OKmatematika predstavlja jednu od mogućnosti da svoje dete uputite na pravo mesto. Osmišljen tako da na zanimljiv i inovativan način pomaže rešavanju matematičkih problema za razne uzraste, prema vašim i potrebama vaše dece, ovaj sajt može da odmeni i vas i privatne časove. Spajanje interneta i matematike će u svesti vašeg deteta održati ideju o njenoj bitnosti i prisutnosti, učiniti je „kul” i „ok” predmetom, ali i doprineti zanimljivom pristupu rešavanja problema. Online matematika pruža mogućnost gledanja video-lekcija za lakše učenje, zadataka kao crtanih filmova, ali i rešavanja problema uz njih, priprema za pismene zadatke ili preslišavanje uz pomoć postojećih rezimea za odabrani razred osnovne ili srednje škole.

Foto: sxc.hu/bewinca Foto: sxc.hu/bewinca

Za posebno teške zadatke, postoji i posebno originalno rešenje − hitna pomoć, odnosno dežurni profesor koji u roku od sat vremena rešava svaki matematički problem.

Problem 3:

Vaše dete ima interesovanje, ali ne uspeva da se snađe sa rešavanjem problema i ipak mu je potrebna pomoć „uživo”. Međutim, zbog velikog broja učenika i kratkog trajanja časova, deca često ne uspevaju da u školi reše probleme ili dobiju neophodnu pomoć profesora.

Rešenje 3:

Kako biste bili sigurni da vaše dete dobija adekvatnu pomoć, najsigurnije rešenje su škole matematike koje u potpunosti prate plan i program razreda koji vaše dete pohađa. Rad u takvim školama se najčešće odvija uglavnom u manjim grupama ili individualno. U oba slučaja nastavnici imaju vremena da se svakom pojedincu posvete baš onoliko i onako kako mu odgovara. Ukoliko želite da budete potpuno sigurni da je to pravo rešenje za vaše dete, najbolje je da  zakažete besplatan čas, koji neke od online škola daju kao mogućnost, na koji ćete otići zajedno sa detetom.

Kada jednom steknu rutinu te počnu lako i brzo da rešavaju probleme, deca će prestati da se plaše matematike, a stečeno analitičko mišljenje i pristup problemu će im olakšati  snalaženje i u drugim predmetima, a i u životu. Zato se potrudite da deci na vreme objasnite da matematika nije bauk.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BRUCE LEE

    17. februar 2015 | 09:28

    neko prosto nije stvoren za matematiku,nekome vise leze drustveni predmeti

  • :)

    12. februar 2015 | 11:26

    Nikada nisam skontao ljude koji ne razumeju matematiku. Sve što treba je da se SKONCENTRIŠEŠ na to šta radiš i da ne misliš o ama baš ničemu drugom. Ne gledaš na sat, ne razmišljaš kako ćeš da igraš fudbal posle, ili GTA na kompu itd. Radiš matematiku. I odma će postati lakše

  • Pera

    11. februar 2015 | 19:24

    Kako uce u skoli decu matematiku nije ni cudo sto je bauk. Bitno da nastavnici odrade ono sto je po programu za taj dan i cao zdravo, a sto je dva posto dece to shvatilo nikom nista. Hvala Bogu pa sam kao klinac imao u porodici nekog ko je mogao sve to da mi pokaze, ali sta sa onom decom koja nemaju. I ovo ne vazi samo za matematiku. Plate za plate, jeste da zasluzuju mnogo vise, ali generalno nam je skolstvo krenulo nizbrdo i to opasnom brzinom. Skoro me komsija pita da li znam razlomke da pokazem njegovom klincu.. uzas..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA