OVA SPRAVICA OTKRIVA TUMOR: Dovoljno je samo da dunete!

 
  • 0

Mali pozlaćeni haj-tek čip opremljen nano-senzorima će raditi po principu detekcije hemijske kombinacije u zadahu nekog ko ima maligni tumor

Evropska komisija je finansirala izraelski projekat sa 6 miliona evra, kako bi se razvio dodatak za telefon koji će moći da kaže korisniku da li ima rak. Dijagnoza će biti utvrđena samo na osnovu daha, a rezultati će biti poznati odmah, iako se obično na ove rezultate čeka čak i nekoliko meseci.

- Trenutne tehnike dijagnostifikovanja nisu efikasne i praktične - rekao je vođa projekta Hosam Haik.

- Ova tehnologija bi mogla da olakša terapeutske intervencije i da zameni skupo i dugotrajno kliničko praćenje da bi na kraju dovelo do iste intervencije - dodao je.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 1,5 milion ljudi širom sveta, umre svake godine od raka pluća. Razlog za to je kasno otkrivanje teških bolesti koje su karakteristične za nerazvijene države i koje dovode do proširenja na druge organe i sisteme organa.

Umesto skenera, mali pozlaćeni haj-tek čip opremljen nano-senzorima obavljaće istu funkciju. "Sniffoni" će raditi po principu detekcije hemijske kombinacije u zadahu nekog ko ima maligni tumor.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

 

Video: Prince Aviation otvorio najmoderniji hangar u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA