Evo zbog čega vam je ECDL sertifikat neophodan prilikom zaposlenja

 
  • 2

ECDL – European Computer Driving License, u bukvalnom prevodu Evropska kompjuterska vozačka dozvola, označava da ste u potpunosti kompetentni za rad na računaru i upoznati sa osnovnim programskim aplikacijama personalnog računara

Sertifikati su, kao validan dokaz znanja iz neke oblasti u IT svetu, oduvek bili na ceni. Verovatno ste već čuli za mnoge IT sertifikate, ali vam je možda promakao ECDL. Ako ste se pitali kako da u Vašem CV-ju budućem poslodavcu objasnite da umete da radite na kompjuteru, jer šta god da stavite deluje banalno i neodređeno, ovaj sertifikat može otkloniti svaku sumnju da ste kompjuterski pismena osoba.

ECDL – European Computer Driving License, u bukvalnom prevodu Evropska kompjuterska vozačka dozvola, označava da ste u potpunosti kompetentni za rad na računaru i upoznati sa osnovnim programskim aplikacijama personalnog računara. Dobra stvar je što EDCL sertifikat može da dobije bilo ko, bez obzira na obrazovanje. Ne morate biti ekspert iz IT-ja da biste stekli ovu diplomu. Sve što je potrebno jeste da kandidat položi test, bilo manuelno (ispitivač bira test iz baze testova koji se izvodi na fajlovima na računaru), bilo automatski (putem namenskog softvera za proveru znanja).

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Postoji nekoliko nivoa ECDL sertifikata. Zavisno od vašeg znanja, možete proći čitavu obuku u ovlašćenom ECDL centru, a možete samostalno da se pripremate pomoću autorizovane literature. Ako ste hrabri i imate poverenja u svoje veštine, na ovaj test možete izaći i bez prethodne obuke. U Srbiji je na primer jedan od ovlašćenih ECDL centara za obuku popularna škola specijalizovana za informacione tehnologije – ITAcademy, o kojoj se više možete informisati ovde.

Postoji mnogo poslova gde su dnevne aktivnosti vezane za rad na računaru na bazičnom nivou.  Funkcije poput štampanja dokumenata, popunjavanja tabela ili kreiranje prezentacija danas većina zna, ali poslodavci to ne mogu da znaju unapred. ECDL je priznat sertifikat, koji u očima Vašeg budućeg poslodavca nedvosmisleno otklanja sumnju da ćete brzo i efikasno obavljati posao. Ovo svedočanstvo je naročito preporučljivo za one koji žele da rade u Evropi.

(Telegraf.rs)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA