MOBILNO ČUDO: Vibrirajuće tetovaže umesto zvona

 
  • 0

Nokia planira da patentira tetovaže koje bi nastajale nanošenjem feromagnetskog materijala na kožu, koji bi se onda bežično povezivao sa mobilnim telefonom

Ukoliko Nokia uspe da progura svoj patent, vibrirajuće magnetske tetovaže uskoro bi mogle da nas upozoravaju na dolazni poziv ili SMS, piše BBC, a prenosi radio Sarajevo.

Naime, Nokijini stručnjaci zamislili su da tetovaže nastaju nanošenjem feromagnetskog materijala na kožu, koji se onda bežično povezuje sa mobilnim telefonom. Budući korisnici moći će da ih kreiraju na rukama, stomaku, prstu ili noktu.

Na raspolaganju će biti više različitih vibracija kako bi korisnici mogli odmah da razlikuju ko ih zove i da li treba da napune mobilni telefon ili kasne na sastanak. Magnetske šare na telu mogle bi da budu korišćene i za proveru identiteta, jer je moguće stvoriti ekvivalent magnetskom otisku prsta. Teoretski, mogle bi da budu i nevidljive za ljudsko oko.

Kao glavni tvorac ovog izuma naveden je Zoran Radivojević, stručnjak za nanotehnologiju iz Nokijinog istraživačkog centra.

Treba dodati i to da Nokia nije jedina koja istražuje mogućnosti primene haptičnih tehnologija. HTC i Samsung imaju mobilne telefone koji lagano vibriraju kad pritisnete grafičke prikaze tipki ili dugmadi na ekranima.

(B. T. / Foto: Tattooan.com)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA