Ovih 8 stvari bi trebalo da sakrijete na vašem računaru (FOTO)

 
  • 1

Veoma često se desi da prijatelji, porodica ili kolege koriste naš računar koji sadrži puno ličnih informacija. Pogledajte na koja dokumenta biste trebalo da posebno obratite pažnju

Računari sadrže veliki broj informacija o nama, a uz samo nekoliko klikova, njih može saznati i neko drugi. Veoma je važno da naš "digitalni život" držimo što dalje od očiju javnosti. Pored raznih privatnih fotografija i drugih "osetljivih" sadržaja, u nastavku pročitajte šta biste još trebali da držite na skrivenom i zaštićenom mestu vašeg računara.

LISTE POKLONA I ZADATAKA

Bliži se sezona praznika pa ćete verovatno praviti listu poklona. One su veoma korisne kako biste pratiti kome i šta trebate da kupite, ali ne bi bilo pametno ostavljati ga na desktopu računara da ih vaši prijatelji i porodica vide. Isto važi i za listu zadataka.

PORESKE PRIZNANICE, RAČUNI KREDITNIH KARTICA I ELEKTRONSKI RAČUNI

Detaljno pretražite vaš računar za pomenutim fajlovima jer oni u sebi mogu da sadrže brojeve računa i druge poverljive finansijske informacije. Ovim podacima sigurno ne želite da bilo ko pristupi, jer vam mogu naneti ogromnu finanijsku štetu.

PRIJAVE ZA POSAO

Ukoliko vam kolega ili nadređeni pretražuje računar, sigurno ne želite da vide prijavu koju ste poslali za posao u nekoj drugoj kompaniji. Neke kompanija čak imaju direktan pristup računarima koje koriste njihovi zaposleni, pa tako mogu pratiti sve što radite. Čak i ukoliko neko ne stoji ispred vašeg kompjutera, ne znači da ne mogu da vide šta radite.

Takođe sakrijte biografije, propratna pisma i drugu prateću dokumentaciju. Najbolje bi bilo da potragu za drugim poslom ne radite tokom radnog vremena. Čak i ako imate lični računar na poslu, ukoliko se konektujete na Wi-Fi mrežu, administratori i dalje mogu pratiti šta radite.

FAJLOVI SA INFORMACIJAMA O IDENTITETU

Pametno je čuvati kopije ličnih dokumenata, ali nije pametno držati ih na računaru bez zaštite. Može se desiti da kompjuter napadnu hakeri, što može dovesti do krađe identiteta. Dokumenta koja ne bi trebalo da čuvate na računaru su: krštenica, pasoš, vozačka dozvola, medicinska dokumenta, svedočanstva.

ISTORIJA PRETRAŽIVANJA INTERNETA

Dosta stvari se može zaključiti o osobi gledajući njegovu istoriju pretraživanja interneta. Ukoliko pozajmljujete kompjuter prijateljima kako bi proverili mejl, pre nego što to uradite bilo bi pametno da očistite istoriju iz internet pretraživača. Sigurno ne želite da oni nabasaju na nešto što ste pretraživali, a što baš i nije za svačije oči.

Takođe, obratite pažnju na sajtovi koje ste sačuvali u "bookmarks baru". Većina pretraživača poseduje opciju da se on sakrije.

FAJLOVI KOJI U SEBI SADRŽE KORISNIČKA IMENA I LOZINKE

Ako imate veliki broj naloga, veoma je komplikovano pratiti različita korisnička imena i lozinke. U prvom trenutku možda će vam delovati kao super ideja da ove informacije zapišete negde kako ih ne bi zaboravili, ali radeći to, sebe stavljate u veliki rizik. Ostavljanje ovakvih fajlova nezaštićene idealan su plen za hakere.

Ukoliko baš želite da sve šifre imate zapisane na jednom mestu, potrudite se da ih sakrijete negde i zaštitite (enkriptujete) dokument.

Umesto pisanja i pamćenja, predlažemo vam da probate programe poput 1Password ili LastPass, koji će čuvati sve lozinke sigurne na jednom mestu.

DNEVNICI

Dani pisanja dnevnika u svesci sa ključem su odavno prošli. Mnogi koji to i dalje rade prešli su na digitalnu varijantu, ali čuvanje dnevnika kao Word ili notepad dokument bez ikakve zaštite nije sigurno. Ukoliko neko "njuška" po vašem računaru, sigurno ne želite da ta osoba vidi intimne detalje o vašem ličnom životu.

Sakrijte dokument negde gde ga niko neće pronaći.

POVERLJIVA POSLOVNA DOKUMENTA

Ukoliko radite u kompaniji, verovatno imate obavezu da poverljiva dokumenta držite pod velom tajne. Ukoliko hakeri pristupe vašem računaru, potrudite se da ovi fajlovi budu sakriveni i bezbedni. Poslednje što želite jeste da ugrozite vašu reputaciju na poslu, ili još gore da budete otpušteni zbog krađe dokumenata.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Video: Comtrade System Integracije prvi u regionu koristi naprednu OpenXDR platformu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vz

    20. oktobar 2014 | 06:51

    pametno zborite, njuska moja cura i to stalno, al nece nista naci ,:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA