SKANDAL: Apple utajio milijardu evra poreza?

 
  • 5

Dva zvaničnika Apple-a trenutno su pod istragom vlasti u Milanu zbog sumnji da su podnosili lažne izveštaje poreskim službama, a poslovna struktura američke kompanije već godinama muči italijanske i vlasti drugih evropskih zemalja kada je u pitanju porez

Kompanije Apple Italija i Apple Retail Italija platile su prošle godine manje od osam miliona evra poreza italijanskoj Upravi javnih prihoda, pokazao je izveštaj iz kompanije u koji je imala uvid novinska agencija ANSA. Istražitelji veruju da je Apple, zahvaljujući sofisticiranoj strategiji na polju poreza, izbegao da uplati više od milijardu evra u italijanske državne kofere u periodu od dve godine (2010. i 2011).

Dva zvaničnika Apple-a trenutno su pod istragom vlasti u Milanu zbog sumnji da su podnosili lažne izveštaje poreskim službama, prenosi ANSA.

Poslovna struktura američke kompanije već godinama muči italijanske i vlasti drugih evropskih zemalja, budući da Apple najveći deo profita zarađenog u Evropi prijavljuje u Irskoj, gde je uspeo da dogovori poresku stopu manju od dva odsto.

Kompanija iz Kalifornije je u 2013. u Evropi ostvarila prihode od gotovo 38 milijardi evra, a profit na globalnom nivou iznosio je 37 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Samsung Galaxy Z Fold6 recenzija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA