Slatki mafini s borovnicama i limunovom korom
Sastojci:
Smesa za mafine:
- 3 šolje brašna
- 1 šolja (200 g) šećera
- 1 kašika praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 1/2 šolja (360 ml) gustog jogurta
- 2 jaja
- 8 kašika putera
- 1 1/2 šolja (200 g) borovnica + 1 kašika brašna
Sirup:
- 1/4 šolje (6o ml) limunovog soka
- 1/4 šolje (50 g) šećera
Još:
- 1/2 šolje (100 g) kristal šećera
- 1 kašičica rendane limunove korice
(Šolja je od 240 ml)
Priprema:
Zagrejati rernu na 180°C. U kalup za mafine poslagati papirne korpice. Puter otopiti i ohladiti. U drugoj, majoj posudi izmešati zicom jogurt i jaja. Zatim, tečni deo ulivati u suve sastojke i polako mešati varjačom. Smesa će biti nesto gušća. Zatim dodati puter i sve još jednom izmešati, tek toliko da se smesa sjedini. Borovnice oprati i osušiti na papirnom ubrusu, pa ih pomešati sa brašnom. Zatim ih lagano umešati u smesu. Smesu rasporedite u korpice i pecite 25-30 minuta. Da biste bili sigurni, da su mafini pečeni, uraditi test čačkalicom. Mafine prohladiti u kalupu 5-10 minuta, a zatim ih izvaditi na tanjir i ohladiti još 10 ak minuta pre posluživanja.
Sitno izrendati koricu limuna, i pomešati je (samo 1 kašičicu) sa šećerom, pa ostaviti sa strane. Sok od limuna i šećer dobro izmešati u manjoj šerpici i zagrevati na srednjoj vatri dok se ne pretvori u sirup, oko 4 minuta. Prohlađene mafine premazati sirupom uz pomoć četkice, a zatim premazani deo uroniti u aromatični šećer.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.