Bela krem torta od sira i šlaga
Sastojci:
Kora:
- 3 jaja
- 4 kašike vrele vode
- 75 g šećera
- 100 g brašna
- 2 kašicice praška za pecivo
- malo soli
- 4 kašike običnog ulja
Fil:
- 6 listića želatina
- 1 limun
- 200 ml mleka
- 120 g šećera
- 4 žumanca
- 400 g tečne pavlake (šlag)
- 400 g nemasnog sira
- za ukrašavanje - toping za kolače i sladolede od voća (opciono)
Priprema:
Kora:
Zagrejati rernu na 200°C. Jaja umutiti sa 4 kašike vruće vode, 75 g šećera i malo soli. Mutiti mikserom oko 5 minuta, da bude penasto. U to prosejati 100 g brašna i 2 kašičice praška za pecivo. Lagano promešati i dodati 4 kašike ulja. Dno od kalupa za pečenje ( 24-26 cm) prekriti pek papirom, sipati testo i peći koru oko 20 min. Ostaviti da se ohladi i preseći na dva dela.
Fil:
Želatin potopiti u hladnu vodu. Limun oprati, koricu izrendati, i iscediti sok. Mleko, šećer i rendanu koru limuna staviti da se prokuva. Kada proključa, skloniti sa vatre. U manju šerpicu umutiti žumanca sa 4 kašike vrelog mleka (onog, što se prokuvalo), pa postepeno dodati i ostalo mleko. Ovu masu kuvati na pari dok se malo ne zgusne, a sve vreme mešati. Želatin izgnječiti i umutiti u masu sa jajima. Vruć krem procediti kroz sito i ostaviti oko 30 minuta da se ohladi. Umutiti čvrsto šlag. Sir pomešati sa sokom od limuna. Lagano izmešati sve sastojke za fil. Na okrugli tanjir staviti donji deo kore. Oko njega staviti veliki prsten za torte.
Gornji deo kore iseći na 12 delova. Staviti fil, a preko njega isečene kriške gornje kore. Ostaviti najmanje tri sata da se hladi, pa skinuti prsten. Totu ukrasiti topingom od voća i servirati.
(Telegraf.rs)
Video: Dragan Ričard Radić za Telegraf.rs o radu na holivudskim filmovima, o Sandri Bulok, Miri Furlan...
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Dragan
Samo smišljate "zdravu" hranu, nije ni čudo šta je narod sve bolesniji...
Podelite komentar