Omiljeni italijanski desert: panakota s karamel prelivom
Sastojci:
- 250 ml slatke pavlake
- 250 ml mleka
- 30 g šećera
- kesica želatina
- aroma vanile
- kora limuna (ne seckati)
za karamel:
- 100 gr secera
- 100 ml vode
Priprema:
Za panakotu stavite u lonac pavlaku, mleko i šecer - zatim dodajte želatin, koricu limuna, malo vanle i dobro izmešajte. Kad provri, neka se kuva nekoliko sekundi, pa sklonite s vatre i uklonite koru limuna. Izručite panaokotu u 4 mokre posudice u kojima će se hladiti. Kad dostignu sobnu temperaturu ohladite do kraja u frižideru.
Do tada, spremite karamel sos. U lonče stavite vodu da provri, a u lonc srednje veličine s debelim dnom sipajte šećer, stavite na srednju temperaturu i neka se topi bez mešanja. Kad je šećer žut, počnite da ga mešate metalnom kašikom dok ne potamni.
Šećer treba da ima lepu smeđu boju kada u njega polako dodate tolu vodu, uz stalno mešanje. Sos treba da se kuva još malo da postane gust. Gotov karamel ima teksturu kao med - ako je previše gusto dodajte još vode i kuvajte opet.
Kad je panna cotta dovoljno hladna, uronite kratko posudicu u toplu vodu da je lakse izvadite, pa poslužite prelivenu karamel-sosom, uz prepržene orašaste plodove po izboru.
(Telegraf.rs)
Video: Na Kopaoniku metar snega, skijaši uživaju
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.