Aromatične krofne s limunovom koricom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 ml mlakog mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 8 kašika šećera
- malo soli
- 4 žumanceta
- 7 kašika ulja
- 1 l ulja za prženje
- za posipanje prah šećer
- malo narendane kore limuna
Priprema:
U toplom mleku rastvoriti kvasac i šećer i sačekati da nadodje. Dodati brašno, žumanca, so, ulje i limunovu koricu. Dobro promešati varjačom, ili mikserom , mutiti oko 10 minuta. Na testu će se stvarati balončići i to je dobar znak da će krofne biti dobre. Pokriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat, da narastu.
Na pobrašnjenoj radnoj ploči razvući testo na 1 cm debljine i modlom ili čašom vaditi krofne. Pokriti ih i ostaviti ih da kisnu bar 30 minuta. Na polovini tog vremena okrenuti ih da gornja strana bude dole i ostaviti još da kisnu. U dublju šerpu sipati ulje i na srednjoj temperaturi zagrejati ga.
Spuštati krofne u vrelo ulje (3-4 komada), poklopiti, smanjiti temperaturu i pržiti ih oko 2 minuta. Pomeriti šerpu sa ringle, okrenuti krofne, vratiti na ringlu i ispržiti ih i sa druge strane do svetlo rumene boje. Vaditi krofne na papir za upijanje, malo prohladiti i služiti pošećerene. Po želji možete ih i filovati jer imaju šupljinu, ali ima i testa u sredini.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.