Najjednostavniji kroasani sa eurokremom
Dosta vam je komplikovanih recepata za kroasane i nejasnih metoda izrade lisnatog testa? Onda je ovo recept za vas!
Sastojci:
- 100 ml mleka
- 3 kašike šećera
- vanilin šećer
- pola kesice suvog kvasca
- 2 kašike ulja
- prstohvat soli
- jaje
- 300 gr brašna
- 80 gr maslaca
- eurokrem
- šećer
- žumance
Priprema:
U mlako mleko staviti šećer i suvi kvasac. Neka odstoji 5 minuta pa dodati jaje, ulje, vanilin šećer, prstohvat soli i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da narasta.
Testo kad nadodje premesiti i podeliti na 8 kuglica. Kuglicu rastanjiti na veličinu manjeg tanjira, premazati maslacem posuti sa 2 prstohvata šećera, preko staviti drugu rastanjenu kuglicu, premazati maslacem i posuti šećerom. Tako uraditi sa svim kuglicama testa, a zadnju osmu ne premazivati. Pokrijte providnom folijom pa ostavite malo u frižideru da se maslac stegne.
Razvaljajte oklagijom na pobrašnjenoj površini testo u jedan veliki krug debljine 1/2 cm. Iseći testo na 12 trouglova. Na svaki trougao se stavi kašičica eurokrema i uvije kiflica.
Kiflice poredjajte u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Premažu se umućenim žumancem i posipaju s malo kristal šećera. Ostavite ih da narastu još jednom 20-30 minuta. Peku se na 190 stepeni 10 minuta, a onda se temperatura smanji na 180 stepeni i peku se još 15-20 minuta.
(Telegraf.rs)
Video: Vučić: Vozom Beograd - Budimpešta od marta 2026. godine za 2 45 minuta
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.