Starinski kolači - fantastična i aromatična "Čupava Kata"
Sastojci:
- 5 žumanaca
- 4 kašika šećera
- 250 g maslaca
- 14 kašika brašna
- nekoliko kašika tople vode
- 1 prašak za pecivo
Fil:
- 5 belanaca
- 7 kašika šećera
- 200 g mlevenih oraha
- 5 kašika džema od kajsije ili šljive
- kašika arome vanile
Izmutite maslac i šećer da postane penasto pa dodajte jedno po jedno žumance i nekoliko kašika vode. Izmešajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte u testo. Zamesite na kraju malo i rukama da se formira glatka masa. Podelite testo u 2 lopte od kojih jedna treba da bude malčice veća. Onu manju stavite u frižider uvijenu u providnu foliju, dok vam ne zatreba.
Tu veću loptu razvijte oklagijom između dva papira za pečenje, pa sa donjim papirom prebacite u dublju tepsiju.
Za fil, izmešajte belanca i šečer da se dobije čvrst šlag, pa dodajte džem i vanilu. Orasi treba da budu između mevenih i seckanih - dodajte i njih. Na kraju, uzmite ohlađenu manju loptu i na krupno rende, izrendajte je preko fila.
Pecite na 200 stepeni dok ne testo ne porumeni a ohlađeno pre služenja pospite šećerom u prahu.
(Telegraf.rs)
Video: IN MEMORIAM: Dragan Marković Palma
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kata
Moj kolac
Podelite komentar
sveto
Ne može se porediti sa odlicnim petrovdanskim
Podelite komentar