Starinski kolači - fantastična i aromatična "Čupava Kata"

 ≫ 
  • 4

Sastojci:

- 5 žumanaca

- 4 kašika šećera

- 250 g maslaca

- 14 kašika brašna

- nekoliko kašika tople vode

- 1 prašak za pecivo

Fil:

- 5 belanaca

- 7 kašika šećera

- 200 g mlevenih oraha

- 5 kašika džema od kajsije ili šljive

- kašika arome vanile

Izmutite maslac i šećer da postane penasto pa dodajte jedno po jedno žumance i nekoliko kašika vode. Izmešajte brašno s praškom za pecivo pa dodajte u testo. Zamesite na kraju malo i rukama da se formira glatka masa. Podelite testo u 2 lopte od kojih jedna treba da bude malčice veća. Onu manju stavite u frižider uvijenu u providnu foliju, dok vam ne zatreba.

Tu veću loptu razvijte oklagijom između dva papira za pečenje, pa sa donjim papirom prebacite u dublju tepsiju.

Za fil, izmešajte belanca i šečer da se dobije čvrst šlag, pa dodajte džem i vanilu. Orasi treba da budu između mevenih i seckanih - dodajte i njih. Na kraju, uzmite ohlađenu manju loptu i na krupno rende, izrendajte je preko fila.

Pecite na 200 stepeni dok ne testo ne porumeni a ohlađeno pre služenja pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)

Video: Da li je manje štetno ako pijemo piće "bez šećera" i zašto je plastika za jednokratnu upotrebu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA