Sočna karamel pita sa jabukama i slatkom pavlakom
Sastojci za 10 osoba:
Testo:
- 125 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 jaje
- 250 g brašna
- 1-2 kašike kisele pavlake
- malo praška za pecivo
Podloga od jabuka:
- 700 g sočnih jabuka
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- cimet, limunov sok
- mućena slatka pavlaka
Priprema:
Maslac umutite u penastu masu, zatim dodajte šećer, nastavite mutiti, pa dodajte jaje, pavlaku i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Mešajte zatim ručno, dok ne dobijete gusto testo, koje se odvaja od posude. Testo formirajte u kuglu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite na hladnom do upotrebe. Jabuke oljuštite, pa izrežite na tanke kriške. U pogodnu posudu gde će se pita peći, usuti šećer pa ga ravnomerno rasporediti po dnu, po njemu rasporediti kriške jabuka, pa posuti cimetom, vanilom i sokom od limuna.
Staviti na ugrejanu ploču, pa zagrevati dok se šećer ne istopi i karamelizuje. Sklonite sa vatre i malo prohladite. Testo razvući i sa njim pokriti jabuke, a krajeve malo stisnuti uz rub posude. Pitu staviti u zagrejanu rernu i peći na 180°C, oko 20-25 minuta. Kad je pečena izvaditi je i pokrijte kuhinjskom krpom, par minuta. Pitu prevrnuti na pogodan podmetač, tako da su jabuke gore, a testo kao podloga.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Deni
Jel slatka ili kisela pavlaka???
Podelite komentar
Jelka
Imam jednostavniji recept Jabuke oljustitiniseci na cetvrtine, staviti u okrugli pleh premazan sa malo ulja, ili putera.Jabuke ovlas posuti sa mslo secera. Umutiti patispanj odbdva do tri jajeta, vanil secerom i brasnom, koliko jaja. Toliko kasika brasna. Preliti testo preko jabuka, pa peci u rerni na 200 st. Mogumi jabuke da se prethodno ispeku, pa se onda prelije testom i pece desetak minuta. Ohladeno prevrnuti na veci tanjir, moze se ukrasiti slagom.
Podelite komentar