Predivna pita sa kremom od vanile
Sastojci:
Testo:
- 125 g maslaca
- 125 g šećera u prahu
- 2 jaja
- 280-300 g glatkog brašna
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
Krem:
- 5 žumanaca
- 110 g šećera
- 2 burbon vanilin šećera
- 1 puding od vanile
- 2 kašike gustina
- 500 ml mleka
I još:
- 4-5 kašika šećera u prahu
- sitno naseckani ili mleveni lešnici
Priprema:
Penasto izmešajte maslac i šećer u prahu, a zatim dodajte jaja i kiselu pavlaku pa dobro izradite. Dodajte prstohvat soli, prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo i umesite glatko testo. Testo umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremate krem. Za krem mešajte žumanca, šećer i burbon vanilin šećer dok smesa pobeli i ne postane penasta. Smesi dodajte još malo mleka od onih 500 ml, a zatim umešajte puding od vanile, gustin i dobro izradite. Ostatak mleka pustite da provri, a onda ga sklonite s vatre. U mleko umešajte smesu od jaja, pudinga i gustina, zatim vratite na slabu vatru i stalno mešajte da se ne pojave grudvice.
Kad se smesa zgusne skinite s vatre i posudu prekrijte prozirnom folijom da sprečite nastajanje kožice dok valjate kore. Testo podelite na dva jednaka dela i razvijte dva kruga veličine kalupa prečnika 26 cm. U kalup stavite papir za pečenje i na njega jedan krug testa, a zatim ga premažite kremom od vanile tako da sloj krema bude malo viši na sredini. Prekrijte krem drugom korom i spojte ivice testa.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 40 minuta. Kad je pita pečena premažite je sa šećerom u prahu koji ste otopili s malo vode i posipajte s proprženim, sitno naseckanim ili mlevenim lešnicima.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.