Atraktivne čokoladne praline sa bademima
Sastojci:
Za praline:
- 60 g oljuštenih badema
- 90 g šećera
- 60 g maslaca
- 250 g čokolade (70% kakao)
- 125 ml šlaga
- 1 rum šećer
Za glazuru:
- 45 g čokolade za kuvanje
- 45 g mlečne čokolade
Priprema:
Bademe narežite na rezanca i stavite ih u pleh na papir za pečenje, pa pecite 10 minuta u rerni na 180°C (dok ne dobiju lepu zlatnosmeđu boju). Na laganoj vatri zagrejte šećer i 60 ml vode i uz lagano mešanje kuvajte dok ne dobijete zlatnu boju. Umešajte bademe i kuvajte 2-3 minuta. Smesu izlijte na nauljeni papir za pečenje, lagano je raširite i pustite da se dobro ohladi. Bademe sameljite u mikseru, a u manjoj posudi otopite maslac.
Maknite s vatre, dodajte čokoladu, promešajte da se čokolada otopi i umešajte šlag. Smesu ohladite na sobnu temperaturu i dodajte joj rum-šećer. Od smese oblikujte 40-ak kuglica. U posudi na pari otopite posebno svaku čokoladu. Polovinu kuglica upotrebite za jednu, a drugu polovinu kuglica za drugu čokoladu. Svaku kuglicu umočite u čokoladu do polovine i odložite na papir za pečenje.
(Telegraf.rs)
Video: Gužve na hrvatsko-srpskoj granici: Kilometarske kolone
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.